rendíthetetlen munkaerő

2020.07.10. 09:00

Munkába állt a bátrabbja: nem félnek a vírustól a nyugdíjasok

Új lökést ad a nyugdíjasok foglalkoztatásához, hogy számukra jelentős kedvezményt nyújtó adószabályok léptek életbe július elsejétől. A koronavírus-járvány erősen visszavetette a nyugdíjas szövetkezetek működését, de a vírushelyzet enyhülésével megint megélénkült a szépkorúak jelenléte a munkaerőpiacon, bár közülük sokan még óvatosak.

Kovács Gábor

A kaposvári Kovács Éva 2016-ban ment nyugdíjba. Pénzügyi területen dolgozott, de amikor nyugdíjasként keresett magának munkát, a kereskedelemben találta meg: most eladó egy Teleki utcai ruhaüzletben a megyeszékhelyen. Nagyon jól érzi magát, mert szeret beszélgetni a vevőkkel. A járvány alatt csupán egy hónapot nem dolgozott, mert aktív, nem szeret otthon ülni tétlenül.

Nyáron büfésnél, fagylaltozóban, kölcsönzőnél, lángos- és palacsintasütőnél is elhelyezkedhettek a nyugdíjasok: egy évvel ezelőtt még a munkájukra nagy szükség volt a magyar tengernél, mert nehezen találtak munkaerőt a balatoni cégek a főszezonban. Sok somogyi nyugdíjas még a szállását is megoldotta a családi nyaralókban a Balatonnál.

Azóta a COVID–19-járvány alaposan megváltoztatta a viszonyokat. Tavasszal, a járvány tetőzésének idején arról számoltunk be, hogy sok nyugdíjas még a korlátozások idején is szeretett volna dolgozni, azonban a cégek is óvatosabbak voltak, minden piaci szereplő a 65 év felettiek biztonságát tartotta a legfontosabb szempontnak. Emiatt a megyénkben a felére esett vissza a nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatás. Azóta azonban új lendületet vettek, százhoz közelítő számban tértek vissza a munkahelyekre az elmúlt hetekben.

– Már azoknál a cégeknél is újra fogadják őket, ahol a járvány alatt nem dolgozhattak, bár még nem akkora létszámban, mint annak előtte – mondta el tapasztalatait érdeklődésünkre Dakó Roland, a Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet régióvezetője. – Ma már kétszer annyian dolgoznak, mint a vírus alatt, és mi nem érzékeljük azt, hogy a nyugdíjasok félnének. A kedvező adózási változások is vonzerőt jelentenek.

A nyugdíjasokat a vírus alatt leginkább a kereskedelemből vonták vissza, ide most nagy számban tértek vissza. A foglalkoztatási paletta azonban továbbra is változatos Somogyban: az irodai munkától az éjjeliőrig, portásig kínálnak állásokat a nyugdíjasok számára a munkaadók. A legkedvezőbb helyzetben azonban a nyugdíjas szakmunkások vannak. Dakó Roland szerint azért érdemes szövetkezeti keretekben dolgozniuk, mert így ellenőrzött munkahelyekre érkeznek, és segítenek nekik bármilyen jogi vagy más problémát megoldani, mert az időseknek nem árt ha fogja valaki a kezét a felgyorsult világban. Gondolniuk kell az egészségre is, ezért a szövetkezeti formában csak annyit dolgoznak, amennyit akarnak.

A tb-járulék már nem terheli a nyugdíjas dolgozót

A társadalombiztosításról szóló új törvény 2020. július 1-jei hatályba lépése után az öregségi nyugdíj mellett bármilyen jogviszonyban dolgozók a keresetük után nem fizetnek társadalombiztosítási járulékot. Az adóügyi változások ösztönzőek, de Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke azt tapasztalta, hogy még óvatosak a szépkorúak, mert a fertőzéstől való félelem mélyen beleivódott a nyugdíjasokba az elmúlt hónapokban. Ez igaz a munkavállalásra is, sőt a nyugdíjasklubok is lassan éledeznek. Az óvatosság szerinte nem árt, de némelykor túlzottan is működnek a védekező reflexek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában