mini kertészek

2020.07.07. 17:30

Saját termésüket szüretelték a kertészkedő lurkók+VIDEÓ!

Beérett a Gyakorló óvodásainak munkája, szüreteltek kedden kertjükben. Minden csoport két magaságyásban gondozza a növényeket, amelyek a tányérukra kerülnek. Az ehető sarkantyúvirág a sláger, de a céklát szívesen fogyasztják nyersen is.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

– Tűnj el gaz – erőlködött a gyomnövény kihúzásán Slemmer Nelli, majd futva rohant ezzel a komposztláda felé. A kislány nagyon élvezte a kertészkedést. Simon Pál pedig a sarkatyúvirágot kóstolta. – Ehető, kicsit csípős, de finom – mondta, miközben a sárga virágot rágcsálta. Rutinos kertészkedő, nagymamája donneri kertjében szívesen segít.

– Ezek már pirosak, meg lehet enni – mutatta büszkén paradicsommal teli kosarát Györki Barnabás. Régi vágya volt az intézménynek, hogy magaságyásokat alakítsanak ki a hat csoportnak. A Vadgazdálkodási Tájközpont munkatársai készítették el az ágyásokat és körbe mulcsos talajtakarás került. – Tavasszal az óvónők veteményeztek, palántáztak, majd mikor újraindulhatott az óvoda, akkor a gyerekek is csatlakoztak – mondta el Nagyné Zsilovics Tímea, a Gyakorló óvoda vezetője. Hozzátette: a kertben vegyszermentes gazdálkodást folytatnak, esővízzel öntöznek, burgonyából rekordtermésre számítanak, érik most a paradicsom, cékla, kelkáposzta, a sárgarépa, újhagyma.

A salátából már került az asztalokra és cukkinit is rántottak ki a gyerekeknek. – A kedvencük az ehető sarkantyú virág, de a céklából is nyersen is fogyasztottak – mesélte az óvoda vezetője. – A környezeti mellett közösségi, esztétikai nevelés is folyik itt, sok gyermek lakótelepen lakik és itt látja, tanulja meg, hogy mennyi munka mire egy zöldség beérik és elfogyaszthatja – sorolta Nagyné Zsilovics Tímea.

Tyúkok, nyulak és kecskék is érkeznek az óvodába

Az oktatási intézmény minisztériumi támogatással tavaly év végén vásárolta meg az óvoda melletti családi házat és ennek udvarán alakították ki a magaságyásokat.

– Egyre kevesebben tartanak állatokat, sok az elhagyatott kert, s mivel a feleségem a vezető óvónő, kitaláltuk, hogy meg kellene ismertetni a legkisebbeket a zöldségekkel, állatokkal – mondta el Nagy János ötletgazda. A jövőben egy élményportát hoznak létre a kert mellett, tervezik, hogy állatokkal mint például tyúkokkal, nyulakkal és törpekecskékkel is benépesül az óvoda melletti terület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában