kényszerpihenő

2020.08.10. 20:00

Bajban az autóbuszos magánvállalkozások

Az autóbuszos magánvállalkozásokat is komolyan sújtotta a koronavírus-járvány. Az általunk megkérdezett somogyi cégek forgalma szinte nullára esett vissza. A vállalkozások úgy próbálták meg csökkenteni terheiket, hogy buszaikat kivonatták a forgalomból.

Marosi Gábor

Így tett Németh József, a Németh Kft. tulajdonosa is. Buszainak több mint háromnegyedét vonták ki a forgalomból, így jelenleg csak hat járművel dolgoznak. Erre azért volt szükség, hogy ne kelljen súlyadót és biztosítást fizetni. Egy busznak ugyanis a napi költsége – ha megy, ha nem – kétezer forint. Ezzel a lépéssel a vállalkozás havonta több mint egymillió forintot tud megspórolni.

Az adatok szerint országosan eddig hatezer buszt vontak ki a forgalomból. – Az utasforgalom tavalyhoz képest öt százalék – mondta Németh József. – Január és március eleje között még bőven akadt munkánk, de ahogy berobbant a járvány, gyakorlatilag lenullázódott a forgalmunk. Szerencsére senkit sem kellett elküldenünk, minden dolgozónkat meg tudtuk tartani. Az elmúlt időszakot a tartalékainkból vészeltük át – fogalmazott.

A buszos cégek bevétele több tevékenységből adódik össze. A bel- és külföldi utaztatásokból, azaz a turizmusból, az iskolai kirándulásokból, a munkás-, illetve vonatpótló járatokból. Németh József kiemelte: az elmúlt hónapokban turistajáratot nem indítottak és a diákutak is elmaradtak. Munkásokat már évtizedek óta szállítanak, alkalmanként pedig a vonatpótlásból is kiveszik a részüket.

– Hónapokig álltak a buszok a garázsban – folytatta Németh József. – Miután a kormány megszüntette a veszélyhelyzetet, néhány járatot indítottunk Horvátországba, de más nemzetközi fuvarunk nem akadt. Belföldi járataink pedig csak elenyésző számban fordultak elő. A következő hónapokra sem jók a kilátásaink, egyáltalán nem lehet előre tervezni, hiszen senki nem tudja, hogy a járványnak lesz-e második hulláma – hangsúlyozta a vállalkozás vezetője. Németh József hozzátette: az államtól kapnak majd segítséget, így dolgozóik után négyórás bértámogatást vehetnek igénybe.

Orbán Tibor kiskorpádi buszos vállalkozó is hasonló cipőben jár. Három busza közül csak kettő volt forgalomban. Ezekkel munkásokat szállítottak, a bevétel pedig arra volt elég, hogy kifizessék a sofőrök bérét. Március elején új buszt is vásárolt, de azt még csak egy hete helyezte forgalomba. Orbán Tibor hozzátette: a következő hetekben néhány fuvarja lesz, de a forgalma meg sem közelíti a tavalyit.

Egy volántársaságnál kapott állást

Az általunk megkérdezett buszos cégek meg tudták tartani dolgozóikat, vannak azonban olyan vállalkozások, akik leépítették az állományt. A sofőrök egy része munkanélküli lett, vagy más területen keresett állást, a szerencsésebbek azonban el tudtak helyezkedni valamelyik volántársaságnál. A mezőcsokonyai Zsákovics Norbert egy szabadszállási buszos cégnél dolgozott. A járvány berobbanása után azonban kénytelen volt máshol elhelyezkedni, mivel egyetlen fuvarjuk sem volt. Zsákovics Norbert elmondta: a Dél-dunántúli Közlekedési Központnál kapott állást, de ott csak két hónapig dolgozott, ugyanis korábbi munkaadója visszahívta. Hozzátette: jelenleg nem sofőrként, hanem utazási ügyintézőként dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában