egészség fejlesztés

2020.09.07. 09:00

Lecsúszik az iskolatej is, ha vaníliás

Már a tanítás első napján friss ropogós szilvák és hideg poharas tejek várták a gyerekeket a somogyi általános iskolákban. Sok tanuló az oktatási intézményben jut rendszeres vitaminforráshoz. Az iskolatejet és iskolagyümölcsöt beszállítók az idén újdonságokkal is készülnek a diákoknak.

Góz Lilla

Szilvával teli láda érkezett a Bárczi-iskolába kedden, de az elsősök számára még újdonság volt, hogy gyümölcs várja őket a szünetben. Minden kaposvári iskolában heti négy napra való vitaminforrás kapnak a diákok.

– A korábbi évekhez hasonlóan az idén is elsőtől hatodik évfolyamig kapnak iskolagyümölcsöt a diákok – mondta el Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója. Hozzátette: sok tanuló az iskolában jut rendszeresen gyümölcshöz, amely része kell, hogy legyen a mindennapos egészséges táplálkozásnak. A Klebelsberg Központ tájékoztatása szerint Siófoki Tankerületi Központ iskoláiban 6011 gyermek kap gyümölcsöt, ivólevet, a Kaposvári Tankerületi Központ fenntartásában lévő 70 intézményben 8457 fő diák részesül a vitaminforrásból.

 

– Mindkét tankerület intézményébe tőlünk érkezik a friss gyümölcs, amelyet a régióban tevékenykedő termelőktől hozunk – mondta el Tömösváry Máté, a böhönyei székhelyű Balaton Ker-Tész Szövetkezet elnöke. A szállítóknak egy szabályzatot adtak, amelyben kötelező szájmaszk- és kesztyűhasználatot írtak elő. Minden gépkocsijukban pedig fertőtlenítőszereknek kell lennie. Idén nem kedvezett az időjárás a gyümölcsöknek, ennek ellenére biztosítani tudják a folyamatos ellátást. – A héten szilvát, almát, körtét vittünk, a jövőben különböző ivóleveket viszünk a gyerekeknek, tervezzük új termékekkel is meglepni őket – mondta el Tömösváry Máté.

Nem csak gyümölcsöt, hanem poharas tejet, natúr vagy gyümölcsdarabos joghurtot, natúr kefirt és ömlesztett sajtot is fogyaszthatnak tízóraira a tanulók a somogyi iskolákban. Somogy megyében a Siófoki és a Kaposvári Tankerületi Központ intézményeiben csaknem húszezer diák kap heti négy alkalommal tej­et vagy tejterméket.

Évek óta a kaposvári tej­üzem látja el Somogy, Tolna, Baranya és Zala megyéket iskolatejjel. Ötvenezer diáknak visznek a hétköznapokon termékeikből. – Az alapanyagok több mint nyolcvan százaléka a kazsoki és a homokszentgyörgyi telepről érkezik, azt tapasztaljuk, hogy a diákok körében a vaníliás tej a legnépszerűbb – mondta el Szommer Gábor, a Fino-Food Kft. kereskedelmi vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában