nemzeti ünnep

2020.10.23. 14:00

Főhajtással emlékeztek meg 1956 hőseiről

Sok helyütt csupán néma főhajtással, de megyeszerte mindenütt megemlékeztek az 1956-os forradalom 64. évfordulójáról. A koronavírus-járvány miatt különösen ügyeletek biztonságra, mert sokan érezték szükségét, hogy leróják kegyeletüket a nehéz időkben is.

Kovács Gábor

Az ünnep előestéjén az 1956-os forradalom és szabadságharc kaposvári és somogyi hőseinek emlékére koszorút helyezett a Hősök Templománál Dér Tamás alpolgármester és Giber Vilmos tanácsnok. Pénteken a szónoklatok ugyan elmaradtak, de a Csiky Gergely Színház művészei dalokkal és versekkel idézték fel az 56-os fiúk emlékét a kaposvári Nagy Imre szobornál. Szita Károly polgármester, Gelencsér Attila, a város és környéke országgyűlési képviselője, Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke és Neszményi Zsolt kormánymegbízott is koszorúzott, majd az emlékezők a Berzsenyi parkban „A szabadság angyala” szobornál is hagytak virágokat. Az ünnep alkalmából a kaposvári önkormányzat Szabadságért emlékérmet adományozott Pogány Andrásnak, aki könyvben jelentette meg a korabeli kaposvári visszaemlékezéseit.

 

Marcaliban fáklyás felvonulással tisztelegtek 56 emléke előtt. Négy egyesület szervezte a megemlékezést, a Hagyományőrző Ipartestület, a Marcali Szépasszonyok és Fiúk Hagyományőrző Egyesület, a Somogyi Napfény Nyugdíjas Egyesület és Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportja fogott össze. A tagok baráti beszélgetésre gyűltek össze az iparosház udvarán, majd Szaka Zsolt ipartestületi elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Az ünnepi beszédet Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke mondta.

– Az elődeink által meggyújtott lángot tovább kell vinni, mert 56 mindig aktuális – mondta Huszti Gábor. – Soha többé ne forduljon elő, hogy magyar a magyarra támad, magyar a magyarra lő. Nem szabad, hogy a nemzeti érzelmeinket háttérbe szorítsák, mert nekünk a magyarság nemzeti egysége a legfontosabb.

A mintegy száz résztvevő az ipartestület házánál lévő trianoni emlékhelytől indult fáklyákkal a Hősök terére, ahol az 56-os emlékműnél gyújtottak gyertyákat, és zárták a csendes megemlékezést.

Kopjafát avattak 56 és Trianon emlékre Kutason

Az 1956-os forradalom 64. évfordulója, valamint Trianon 100. évfordulója alkalmából kopjafát avattak és szenteltek fel Kutason, a római katolikus templom kertjében. A résztvevők megtekintették a belügyminisztériumi forrásból felújított polgármesteri hivatalt, amit az ünnepségen adtak át. Beszédet mondott Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, aki arra hívta a figyelmet, hogy mindenkor fejet kell hajtanuk a 339 somogyi áldozat emléke előtt, akiket 1956 november 4-e után elítéltek, elhurcoltak, és megaláztak. Csurgón fáklyás felvonulást tartottak a 56-os emlékműnél a Széchenyi téren. Szászfalvi László országgyűlési képviselő mondott beszédet, és felidézték a csurgói forradalom pillanatait. Nagyatádon az ünnepség ideje alatt módosult a forgalom rendje, mert lezárták a 68-as főút Aradi utca és Kossuth utca közötti szakaszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában