innováció

2020.10.24. 20:00

Halálos genetikai betegség gyógyszerét fejlesztik Kaposváron

Áttörő tudományos eredmény küszöbén áll az a gyógyszercég, amelynek leányvállalatát két magyar fiatalember az Amerikai Egyesült Államokból hozta Kaposvárra. Egyelőre már forgalomban lévő gyógykészítményeket gyártanak, ám nagyobb hangsúlyt fektetnének a kutatásra, amelyhez éppen egy remek csapatot építenek.

Turbéki Bernadett

A Vanessa Research amerikai gyógyszerfejlesztő vállalat egy éve vásárolta meg a Jutai út egyik régi irodaházát. Azóta gyógyszerkutatás és fejlesztés kiépítésén dolgoznak Kaposváron, amelynek eddig nem volt hagyománya a somogyi megyeszékhelyen. A cég története a tengerentúlon kezdődött. Öt éve két amerikai kutató úgy döntött, hogy alapítanak egy vállalkozást egy genetikai rendellenesség kutatására. A genetikai eredetű mikroboholy-sorvadás olyan ritka betegség, amelyhez hazánkban magyar nyelvű irodalmat sem igazán találni. Világszerte viszont vannak olyan régiók, ahol gyakoribbak az esetek. A betegség halálos, az ebben szenvedő gyerekek rendszerint nem érik meg az öt évet.

– A ritka betegségek nincsenek eléggé a gyógyszerkutatások középpontjában, emiatt döntöttünk úgy, hogy az „elfelejtett gyermekek” gyógyítására fejlesztünk gyógyszert – mondta Dinca László, a Vanessa Research magyarországi ügyvezetője. Amerikai egyetemi tanulmányai során találkozott az induló gyógyszerkutató céggel, amely tehetséges fiatalokat igyekezett kezdettől fogva szárnyai alá venni. Hasonlóképpen, egy vállalkozással kapcsolatos képzés révén került Krümmer Bence a Vanessa Research látókörébe. Egy éve a HGA Biomed, vagyis az amerikai cég kaposvári leányvállalata ügyvezetőjeként tevékenykedik. A gyógyszerkutató vállalkozás ma már több mint száz munkatárssal rendelkezik. Az európai gyógyszer-engedélyezés felgyorsításának céljából 2018-tól szükségessé vált a kontinensen való jelenlét. Köszönhetően az amerikai anyavállalat magyar kollégáinak, a Vanessa Research úgy döntött, hogy számos lehetséges ország közül Magyarországon indítja el európai működését.

– Éppen a hazai patikákba kerülő gyógyszereket csomagolják a munkatársak – mondta Krümmer Bence. – A továbbiakban azonban a gyógyszergyártás mellett kutatómunkára és gyógyszerfejlesztésre is legalább ugyanakkora hangsúlyt szeretnénk fektetni.

Az említett ritka betegségre már kifejlesztettek egy formulát, melynek klinikai vizsgálata most zajlik Törökországban. – Ugyanerre a hatóanyagplatformra építve további betegségekre kívánunk gyógyszert fejleszteni – mondták. – A fejlődő országokban emberek millióit veszélyezteti a kolera, amelynek gyógyítására szintén Kaposváron tervezünk gyógyszert fejleszteni. Ezt a készítményt csakis exportra szánjuk, hazánkban szerencsére nincs rá szükség – mondta Krümmer Bence. – A magyar fejlesztésekhez természetesen kiváló gyógyszeripari szakemberekre van szükségünk. Egy jó csapatot szeretnénk építeni, már sikerült több kiváló kollégát megnyernünk.

 

Otthonra leltek

Az ország legkülönbözőbb pontjairól költöztetik az új munkatársakat Kaposvárra, és továbbiakat is várnak. Az ügyvezető szerint kollégái otthonra találtak a megyeszékhelyen. – A HGA Biomed szeretne a közösség meghatározó részévé válni, hozzájárulva a város fejlődéséhez – mondta.

 

A karantén alatt gyorsan kapcsoltak

– Tavasszal, amikor a magyar piacon hiánycikk volt a kézfertőtlenítő, két hét alatt átálltunk a gyártására. A karantén miatt, sokan átmeneti munkalehetőségre szorultak a városban. A megnövekedett gyártásnak köszönhetően csaknem ötven új kollégának biztosítottunk munkát ebben a nehéz időszakban és tudtunk részt vállalni a járvány elleni védekezésben – mondta Dinca László ügyvezető, egyúttal köszönetét fejezte ki minden munkatársnak és partnernek. Ezt a munkát a városvezetés Kaposvár emlék­éremmel kitüntette, mely nagyon megtisztelő volt számunkra – tette hozzá Krümmer Bence.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában