nincs itt semmi látnivaló!

2020.10.27. 11:30

Mattot kaptak a hazai mozik

Megsínylették a mozik a tavaszi bezárásokat, s a júniusi nyitás után sem számíthattak nagy forgalomra, mert a nagy filmgyártók nem jöttek ki új alkotásokkal. Néző alig van.

Koszorus Rita

– Ami bevonzaná a nézőket, az még nem jelent meg – mondta Szabó Krisztián, a Kultik Mozihálózat alapítója. – Az emberek egy része tart a koronavírustól és azért nem jön, de szerintem a szűk filmkínálat ennél is nagyobb szerepet játszik ebben.

Ezt támasztotta alá tapasztalataival a Sió Mozi üzemeltetője is. – Amikor szeptember elején megjelent a Miután összecsaptunk című romantikus film, szinte megteltek a mozik – mondta Bujdosó Bálint. – A célközönség jellemzően a 16–25 év közötti korosztály volt. A fiatalabb korosztály szívesebben járna moziba most is, nekik viszont hiányzik a jól megszokott filmkínálat, és a korosztályuknak szóló filmek. Hozzátette: ha sorrendbe kellene állítani, hogy miért kerülik a mozilátogatást az emberek, akkor első helyre a filmhiányt tenné, másodikra azt, hogy kényelmetlen a maszkban mozizni, és harmadsorban a félelmet a vírustól.

Augusztusban és szeptemberben már érkeztek premierfilmek is a mozikba, de két nagy film kivételével csak középkategóriás, jobbára független stúdiók filmjei jelentek meg. Filmek pedig azért nincsenek, mert Amerikában a két legnagyobb piac – New York és Kalifornia – mozijai zárva vannak. A legnagyobb stúdiók visszatartják a filmjeiket addig, amíg újra nyithatnak ott is a mozik. A kereskedelmi mozik forgalmát pedig alapvetően az amerikai járványhelyzet, és az ottani piacok nyitva- illetve zárvatartása, valamint a stúdiók döntései határozzák meg.

 

Magyar napok

Forgalom alapján elkülönülnek az art mozik és a kereskedelmi mozik. Az art mozik jobbára európai és független stúdiók filmjeit vetítik, a filmellátásuk egy kicsit jobb. Ez jellemző a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában is. – Érezhetően kevesebben vannak – mondta a moziműsort szervező Kéki Kálmán. – Szeptemberben a tavalyi nézőszám 68 százalékát tudtuk hozni. Míg tavaly a filmklubban 400-an tapasztották szemüket a vászonra, addig idén alig több, mint 300 néző váltott jegyet. Korábban iskolás csoportok is érkeztek a Szivárványba, most rájuk sem számíthatnak. Igyekeznek becsalogatni a nézőt. A Zárójelentés díszbemutatóján Skype-kapcsolaton Eperjes Károly és Szabó István is „részt vett”. Novemberben pedig magyar filmnapokra és a második országos képzőművészeti filmszemlére készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában