biztosítás

2020.11.26. 20:00

Bőven van faragnivaló a drágább kötelezőn

Csaknem nyolcvanezer forintot spórolt meg egy somogyi autós azzal, hogy a régi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását (kgfb) felmondta és egy másik helyen újrakötötte. Az egyik kaposvári alkusz cég szerint nem ritkák a hasonló esetek, ezért mindenkinek érdemes alaposan körbenéznie a biztosítási piacon.

Marosi Gábor

Kevesebb, mint egy hetük maradt az év végi évfordulós kgfb-vel rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát jövőre is, vagy felmondják szerződésüket és újat kötnek egy másik biztosítóval. Az egyik biztosítási portál adatai szerint átlagosan 8,3 százalékkal emelkednek a kgfb-díjak, akik viszont kedvezőbb ajánlatot kapnak, akár 5300 forintot is megtakaríthatnak.

Tobak Ferenc, az egyik kaposvári alkusz cég ügyvezetője szerint általános díjemelkedés valóban tapasztalható, viszont a biztosítók olyan kedvezményeket kínálnak, melyekkel jócskán lehet faragni a végösszegből. – Végig kell böngészi minden egyes ajánlatot – mondta.

– A biztosítók személyenként megállapítanak egy összeget, de ha válaszolunk néhány kérdésükre, akkor adnak kedvezményeket. Megkérdezhetik, hogy használunk-e téli gumit, van-e gyermek a családban, rendelkezünk-e lakásbiztosítással, illetve ha megadjuk az e-mail-címünket, kérünk elektronikus tájékoztatást, vagy átutalással fizetjük be a díjat, akkor még kedvezőbb lehet a szerződés.

– A hűséges ügyfél nem biztos, hogy jobb ajánlatot kap – folytatta Tobak Ferenc. – Minden társaságnak eltér az üzletpolitikája, ezért lehet, hogy aki tíz éve egy biztosítónál van, ő sokkal rosszabbul jár anyagilag, mint egy új ügyfél. Nemrég megkeresett minket egy hatvan év feletti autós, akinek egy 130 lóerős személyautója van. A biztosítója az éves kfgb-díjat, több mint százhétezer forintra állapította meg, pedig tízes bonus-malus besorolásba tartozik. Addig-addig keresgéltünk neki új biztosítót, amíg jövőre csak valamivel több mint huszonnyolc és fél­ezer forintot kell fizetnie. A január elsejei díjváltás elsősorban azokat az autósokat érinti, akik 2010 előtt vásároltak valamilyen járművet. Aki szeretné, az a régi szerződést december elsejéig mondhatja fel a biztosítójánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában