roham

2020.11.30. 11:50

Ellentétes a hatás: a közös idősávban túlzsúfolt a bolt

Hiába alakított ki vásárlási idősávot a kormány a vírus által veszélyeztetett idős korosztálynak, közülük csupán kevesen éltek az elkülönülés lehetőségével a hétvégén. Pedig az advent beköszöntével az akcióknak és a vásárlási ösztöneinknek köszönhetően egyre nagyobb vásárlóinvázióra lehet számítani az üzletekben.

Turbéki Bernadett

Kaposvár legnagyobb hipermarketje előtt szombaton háromnegyed tíz körül még ritkán sorakoztak az autók a parkolóban. A bebocsátásra váró fiatalabb korosztály is ebben az időpontban kezdett gyülekezni. Ki szabadtéren, ki pedig bent, az előtérben ácsorgott.

– Hetesről már reggel korán bejöttünk vásárolni. Eddig azokban a boltokban voltunk, ahová korlátozás nélkül bemehettünk. Kicsit korábban értünk ide, így húsz percet kell várnunk, hogy beengedjenek – mondta Krakter Erik, aki az autójában várakozott párjával.

– Most küldtek ki bennünket a bejárattól. Külföldön dolgozom, és nem tudtam erről az intézkedésről – osztotta meg velünk Kaiser Tibor. A család­apa feleségével és gyermekeivel érkezett az áruházhoz. Közben egyre több idős jött kifelé vásárlásukról árulkodó szatyrokkal megrakva.

– Eddig a lányom elintézte a vásárlást, de most én is rákényszerülök, hogy eljöjjek, mert ha megvárnám, míg ő bevásárol, sosem készülne el az ebéd – mondta az idős korosztályt képviselő Kiss László.

Bent, a soron, bárkit, bármikor kiszolgálnak az üzletekben, csupán a nagy vásárlótérben érvényes az idősáv. Tíz órakor a várakozók hada özönlött az áruházba, hogy a transzparensek hirdette akcióknál képezzenek kisebb csapatokat.

– Eddig máshol vásároltam, már tele van a szatyrom – mutatta a 78 éves Botka Béla, aki a fiatalokkal egyszerre vette ki a bevásárlókosarat a magasra tornyosuló rakásból.

– Kicsit megcsúsztunk, mert voltunk máshol is. Karácsonyra és mikulásra vásárolunk az unokáimnak – mondta Kissné Lang Mária, akit idős kora ellenére nem zavart, hogy fiatalokkal kell együtt vásárolnia. –Amíg nem volt idősávos elkülönítés, addig is jöttünk, nem betegedtünk meg. Most sem félünk – tette hozzá, miközben férjével a szezonális termékek felé vették útjukat. Mikulások között válogatott a hatvanhat éves Tamás Istvánné is.

– Akkor jövök, amikor tudok. Fél nyolckor szoktam kelni, mire felkészülök, bottal nem érek ide a korosztályomnak fenntartott idősávba – tette hozzá, miközben az árakat vizsgálgatta a termékeken.

– Nekünk át kellett szerveznünk a napunkat – mondta Jánosiné Tordai Tímea, aki gyermekeivel és férjével érkezett játékötleteket gyűjteni, s díszeket venni az ünnepre. – Korábban szoktunk jönni. Hétköznap, amíg iskolában, óvodában vannak a gyerekek, ha tehetem, bevásárlok olyankor, ám az idősáv bevezetése ebben most korlátoz – tette hozzá. Az első adventi hétvége egyelőre zökkenőmentesen telt, csak a bejutásra várakozás nehezítette a vásárlók dolgát.

Többen nem tudnak máskor menni

– Az idősek mintha kicsit „megsértődtek” volna, hogy elkülönítik őket – mondta a hipermarket egyik külső üzlethelyiségében dolgozó hölgy. Azt figyeltem meg, hogy hétköznap sem érnek ide 9–11-ig. Így még többen jönnek egyszerre, mint olyankor, amikor nem voltak idősávok. Olyan, mintha nem is akarnának vigyázni magukra – mondta az egyik eladó.

– Muszáj együtt jönnöm a fiammal, mert ő hoz el autóval. Mivel nem jöhet be velem bármikor, így az ő korosztályával vagyok kénytelen együtt vásárolni –mondta Vimola Gyuláné.

Az idősávos megoldás tehát még mindig megosztja a vásárlókat, akik a legkülönfélébb módszerekhez folyamodnak.

– A szüleink megoldják maguk, így nekik nem, de a nagyszüleinknek bevásárlunk – mondta Kis-Fónai Krisztina, aki karon ülő gyermekével érkezett a szombati élelmiszer-beszerző útra. Az ő napjukat egyáltalán nem érinti a korlátozás, mert korábban is a kisgyermek napirendjéhez igazodva járták a boltokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában