lakáskereső

2020.11.24. 11:00

Ha megfizethető, akkor jó az első családi fészek

Egy friss felmérés szerint harmincéves életkorig az átlagár alatti, jobbára közepes állapotú lakásokat keresik a fiatalok.

Harsányi Miklós

– A fiatal, családalapítás előtt álló párok általában 15 millió forint körüli lakást keresnek Kaposváron, de adott esetben elmennek akár 20 millió forintig is – mondta Ház Gergely, a Ház Ingatlan Kft. ügyvezetője. – Ezért az összegért egy nagyjából 50-60 négyzetméteres, kettő, legfeljebb háromszobás otthonba költözhetnek.

A csok és a hitel mellett önerőre is szükség van ahhoz, hogy valóra váljanak az álmok. Kiemelte, a koronavírus-járvány második hullámában stagnál a helyi ingatlanpiac. A téglalakások ára négyzetméterenként 250-350 ezer forint körül alakul, a panelek nagyjából 260-300 ezer forintba kerülnek. Utóbbiból még mindig kevés az eladó, s az árat az épület fekvése is befolyásolja.

Ház Gergely úgy tudja, hogy az utóbbi időben egy családi ház közel 80 millió forintért kelt el a megyeszékhelyen, irodájuk kínálatában pedig a legtöbbet, 45 millió forintot azért az épületért kérnek, amelyik az észak-nyugati városrészben található.

Ház Gergely szerint azonban akadnak olyan fiatal párok is, akik kifejezetten város környéki házra vágynak. A közeli falvakban az átlagos felszereltségű, közepes állapotú 70-80 négyzetméteres építmény akár 14-15 millió forintért is megvásárolható. Vidéki épület megvétele előtt azonban mérlegelik, miként jutnak be a munkahelyre, iskolába. – Év végéig nem számítok élénkülésre – mondta. – Tekintettel a helyzetre, az emberek elsősorban interneten böngészik a friss felhozatalt. Ennek ellenére még most is érdemes ingatlanba fektetni.

A közelség fontos

– A fiatalok elsősorban a panelek iránt érdeklődnek – mondta Szalontainé Boldizsár Edit, a kaposvári Boldizsár Bt. ügyvezetője. – A 1,5-2 szobásak a kelendőek, de akiknek már van egy vagy két gyermekük, azok három szobásat keresnek. Vidéki családi házat főként a város 20 kilométeres körzetében keresnek, így többek közt vonzó Kaposmérő, Kaposfő, Mernye és Szenna. A nagy házfelújítástól általában ódzkodnak, a kisebb építkezést azonban vállalják.

Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában