római „100 jászol”

2020.12.13. 19:22

A vatikáni száz jászol között a kaposvári Betlehemi éj

Kurdi Csilla, kaposvári paverpol textilszobrász alkotása is bekerült a vasárnap megnyílt római „100 jászol” kiállításra.

Marosi Gábor

A negyvenötödik alkalommal meghirdetett világeseményre, összesen hét magyar alkotó munkáját válogatta be a vatikáni bizottság.

– Számomra ez hatalmas öröm és megtiszteltetés – fogalmazott Kurdi Csilla. – Szabadidőmben és hétvégente tudtam alkotni, így körülbelül egy hónap alatt készült el a betlehem. Az egésznek az alapja egy lyukas teknő, erre lett felépítve a szent család. Paverpol technológiával készítettem, amit egy holland művésznő talált ki. Tulajdonképpen ez egy ragasztóanyag, amivel természetes anyagot és fémeket is meg lehet ragasztani, a műanyagot viszont nem.

– Pályázat útján jutott el a munkám Rómába – folytatta. – Tavaly jelentkeztem a Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) betlehemes felhívására. Kiválasztották az alkotásomat, majd Budapesten a Duna Palotában kiállították. Idén szeptemberben pedig kaptam egy email az AMKA-tól, hogy, akik vallásos témában korábban küldtek anyagot az alapítványnak, azok pályázhatnak a római kiállításra. Így kaptam az alkalmon és beneveztem a munkámat.

– A Vatikán külső köroszlop csarnokban látható az alkotásom – mondta Kurdi Csilla. – A betlehememet a napokban vitte el egy követségi autó Olaszországba, viszont a járvány miatt én sajnos nem utazhattam el. Emiatt kicsit szomorú vagyok, hiszen az elmúlt években a pápa személyesen gratulált minden alkotónak, de ez az élmény most elmarad. Ennek ellenére nagyon boldog vagyok – tette hozzá. Kurdi Csilla Betlehemi éj című alkotása, a többi pályamunkával együtt, január 10-ig lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában