fagyban

2020.12.03. 14:00

Most jön a hajléktalanok legnehezebb időszaka

Az éjszakai mínusz öt fok és a kijárási korlátozások ellenére is vannak hajléktalanok, akik az utcán töltik az éjszakát. A szállón mindent megtesznek azért, hogy becsalogassák őket.

Kovács Gábor

A hideg elűzte a máskor a padokon pihenő hajléktalanokat a Rippl-Rónai parkból, a közeli pékség előtt azonban még ült a kövön fedél nélküli férfi, előtte kartonlap, azon aprópénz.

– Nem fázom, már megszoktam, és csak délelőtt 11-ig ülök itt, hátha kapok valamennyit a járókelőktől – mondta Soós János, erre a pár szóra lehúzva a szájmaszkját. – Nem félek attól, hogy megfagyok, mert figyelnek ránk a szociális munkások. A barátomat is bevitték autóval, amikor rosszul lett. Beszállítják, akivel baj van, erre lehet számítani.

Nehéz meghúzni a nyomorúság határát, s hogy hol kezdődik a hajléktalan létforma. Zsolt egy alagsori szobában húzza meg magát, ahol csak egy gáztűzhely van, de fűtés nincs. Dunyhát terít magára, bebugyolálva alszik, és három zoknit is felvesz a nagy hidegben.

– Nekem is volt házam, de az ember nem szívesen beszél arról, hogyan vesztette el. A mostohafiam hitelt vett fel, de nem tudtuk fizetni – búslakodott. – Szokni kell a hideget, akkor ki lehet bírni sokáig. Hogy ki, meddig bírja, az attól is függ, hol alszik és milyen ruhái vannak. Többen is vannak, akik még mindig a szabadban alszanak a fagyok ellenére.

Ez az időszak a hajléktalan-ellátás egyik legnehezebb és legtöbb feladatot adó szakasza, mondta lapunknak Nagy Bernadett, a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ intézményvezetője. Alapellátás keretein belül működik az utcai gondozószolgálat, amely novembertől bővült. Az éjszakai mínusz fokok nagyon sok ellátottat becsaltak a szállóra. Az utcai szolgálat munkatársai frissítik a „vacoktérképet”, és ellenőrzik a helyszíneket, nem csak napközben, hanem sötétedés után is, amikor az utcai életet választottak a menedékhelyükre mennek.

Az alkohol csak egy ideig melegít az éjszakai fagyban

Az évek óta hajléktalan életmódot folytató emberek kialakítottak maguknak egy túlélési stratégiát, és időjárástól védett helyeket választanak menedékül. Több réteg ruha van rajtuk, de azzal is tisztában vannak, hogy az alkohol csak egy ideig melegít. Éberen alszanak, mindenre figyelnek. Kaposváron mindössze öt-hat embert nem tud az utcai szolgálat behozni a szállóra, velük napi szinten tartják a kapcsolatot, kaptak izolációs fóliát, meleg ruhát, kabátot. A szociális munkások a meggyőzésre és bizalmi kapcsolat kialakítására törekednek, de ez hosszú folyamat eredménye. Az utcai gondozók mindennap ellenőrzik Kaposvár közterületeit, lakossági bejelentéseket fogadnak, a szállóra viszik az ellátottakat. A hideg és a kijárási tilalom a hajléktalanokat az intézménybe irányította. Az éjjeli menedékhely szolgáltatását jelenleg 80–85-en veszik igénybe, és 71 az engedélyezett férőhelyszám. Napközben 65–70 ellátott van az intézményben, ez a szociális intézményeket érintő kijárási tilalomnak tudható be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában