cseberből vederbe

2020.12.30. 09:00

Tavaly leégett a klubhelyiség, idén a járvány sújtott le a lovasokra

Ahogy az etetés, itatás és mozgatás folyamatos munkát jelent a lovaknál, úgy állandó az állatokhoz kapcsolódó jelentős költség is. A Kecelhegyi Lovassport Egyesületnek havonta csaknem 600 ezer forint a fix kiadása, miközben az idén valamennyi programjukat törölték, s a lovasok nagy része is elmaradt. Így bértartással próbálják majd átvészelni a 2021-es idényt.

Harsányi Miklós

– A lovardában szilveszterkor sincs megállás, 365 napos műszakban dolgozunk – mondta Meiszterics László, a kaposvári Kecelhegyi Lovassport Egyesület elnöke. – Nem baj, munka közben legalább nem jut idő arra, hogy hosszan elmélázzunk a problémáinkon. Mert abból bőven kijutott, álmomban sem gondoltam, hogy ilyen évet zárunk. A koronavírus-járvány miatt szinte az összes programot töröltük, a nyári táborba alig jelentkeztek, s a lovasok nagy része is elmaradt. Érthető, hiszen a szülők féltették gyermekeiket, s a mostani körülmények között mi se szerettük volna a telepen a nagy jövés-menést. Tizenhat lovunk van, úgy vigyázunk az állatokra, mint a szemünk világára. Azt akartuk, hogy egyben maradjon az állatállomány, s szerencsére eddig egy alkalmazottat sem kellett elküldeni.

A csapat két megpróbáltatással teli éven van túl. Klubhelyiségük tavaly a lángok martalékává vált, idén pedig a koronavírus-járvány okozott súlyos nehézséget. A két dolgozó bére, a telep rezsije és az állatok ellátása havonta csaknem 600 ezer forintba kerül. Meiszterics László azt mondta: az éves bevételük legalább felét bukták. Sokat gondolkodtak, hogy miként hidalhatják át a pénzügyi nehézségeket. Segítséget jelent számukra a kormányzati járuléktámogatás, s ha nem is hosszú távon, de átmeneti megoldás a bértartás. A tapasztaltabb lovasokkal szerződést kötöttek, így ők meghatározott összeg fejében hetente két-három alkalommal lovagolhatnak. Tizenegyen élnek a lehetőséggel.

– Etetés, itatás, mozgatás, állandóak a feladatok, mint ahogy a kiadások is – mondta Meiszterics László. – Igyekszünk több lábon állni, a tűzifabevétel egy részét a gazdaság működtetésére fordítjuk, s a család is jóval többet dolgozik, mint korábban. Biztató az erős közösségi összefogás, s az is megnyugtat, hogy mindent időben betáraztunk. A széna-, szalma- és zabkészlet áprilisig elég, s ha lesz egy kis pénzünk, az elmaradt kisebb felújításokat jövőre pótoljuk.

A közösség építő erejében bíznak

– Amikor tavaly leégett a klubhelyiségünk, akkor nagyjából tízmillió forint kárunk keletkezett – mondta el érdeklődésünkre Meiszterics László, a kaposvári Kecelhegyi Lovassport Egyesület elnöke. – Akkor közösségi támogatással sikerült az újjáépítés. Most abban bízom, hogy a 2021-es szezonban is sikerül valamilyen módon talpon maradni. Tudom, a korábbinál jóval kevesebb a rendelkezésre álló pénz, ellenben feladat bőven van. Jövőre a karámot szeretnénk felújítani, a kerti bútorokat is rendbe akarjuk tenni, és a több hektáros terület folyamatos karbantartásáról is gondoskodni kell. Nem akarok panaszkodni: mindenképpen pozitívum, hogy ­legalább van munka, s a céljainkat megakarjuk valósítani. Úgy ítélem meg, hogy kétségkívül rendkívül nehéz helyzetben van a lovaságazat, a régióban van olyan lovarda, amit már bezártak. Mi ennek ellenére feltétlenül folytatni szeretnénk a munkát, s abban reménykedem, hogy egyben marad a közösségünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában