megfelelő tüzelő

2020.12.22. 09:00

Tűzifahirdetések a középpontban: lecsapnak a csalókra

Folyamatosan ellenőrzi a hirdetési újságokban és az internetes felületeken megjelenő tűzifahirdetéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Országosan az idén eddig csaknem 1900-at vizsgáltak, ebből százat Somogyban adtak fel.

Harsányi Miklós

– Nálunk a tűzifa 90 százalékát a lakosság vásárolja meg – mondta Meiszterics László, kaposvári fakereskedő. – Rendszeresen adunk fel újsághirdetést, s nagyon figyelünk az összes szabályra, a hatóság ugyanis nem tréfál. Komoly büntetésre számíthatnak azok, akik vétenek. Ha valaki bizonytalan, az a tűzifavásárlás előtt inkább személyesen győződjön meg az áruról. Így szerintem jó eséllyel kivédhető az átverés. Néha az is előfordul, hogy egyes kereskedők a mázsás áron meghirdetett tűzifára ingyen szállítást ígérnek. Könnyen előfordulhat, hogy ez a mézesmadzag, hiszen amikor a fát már kivitték, nehézkes lehet a mennyiség ellenőrzése. S akkor bizony már nem tehet túl sok mindent a vásárló. Épp ezért egyetértek, hogy rendszeresen vizsgálják a reklámokat.

Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke kiemelte: a tűzifahirdetések ellenőrzése nyomán fegyelmezettebbé váltak a kereskedők, s így a lakosság megfelelő mennyiségű, minőségű tüzelőhöz jut.

A vizsgálat révén biztonságosabbá vált az értékesítés, ami a fogyasztók érdekét szolgálja.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kérdésünkre közölte: a Nébih a hirdetési újságok széles spektrumát ellenőrzi, de egyes konkrét eljárások kapcsán ezeknél sokkal kisebb példányszámú hirdetési fórumokat is megfigyelése alatt tart. A szakemberek a hirdetési újságok írott és internetes példányait, továbbá a közösségi oldalakat is folyamatosan vizsgálják.

– A hivatal több lapkiadóval és hirdetési fórummal aktív, érdemi együttműködést alakított már ki – közölték. – Melynek eredményeként a lapkiadók a Nébih jelzései alapján eltávolítják a jogsértő tűzifahirdetéseket. A hivatal 2020-ban országosan eddig közel 1900 hirdetést ellen­őrzött, ebből mintegy százat Somogyban adtak fel.

A Nébih a célellenőrzés során most kiemelten azt vizsgálta, hogy a hirdetők eleget tettek szállítójegy-kiállítási kötelezettségüknek. Erdeifaválaszték – tűzifa, hengeres vagy hasított faanyag, faapríték – szállítása ugyanis kizárólag szállítójeggyel történhet. Ennek érdekében megvizsgálták a hatósági adatbázisukat, amelybe a szállítójegyeket, mint szigorú számadási bizonylatokat azok használatának megkezdése előtt kell bejelenteni.

A jogkövetési hajlandóság meglehetősen alacsony volt: az ellenőrzött hirdetők 60 százaléka egyáltalán nem vagy csak esetenként igazolta az előírásoknak megfelelő szállítójeggyel a tűzifa eredetét és mozgását.

A somogyi hirdetők négy esetben kaptak figyelmeztetést, kétszer a regisztrációs adatok pontosítására hívták fel a figyelmüket, s további két esetben pedig a hiányzó regisztrációs adatok bejelentésére.

Több mint 3 millió forint a bírság

Egy májusban megkezdett cél­ellenőrzés során országosan összesen 121 hirdető csaknem 180 tűzifahirdetését és a hirdetők tevékenységét teljes részletességgel vizsgálta a Nébih. Néhány súlyos és több enyhébb jogsértésre is fény derült. A hatóság többek közt hat hirdetést töröltetett, s a további ellenőrzésekkor 36 esetben, összesen 3,75 millió forint értékben bírsággal sújtotta a jogsértőket. A Nébih közölte: az együttműködés egyértelműen sikeres, az eltávolított hirdetések száma csak töredéke az előző évinek.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában