nincs árusítás

2020.12.31. 11:30

Tűzijáték az udvarban: nehéz évet zártak a pirotechnikusok is

A kijárás tilos, a tűzijáték tűrt, az otthonmaradás támogatott az idei szilveszteren. Nem minden pirotechnikus fogadja el azonban tétlenül, hogy az év végi üzletét elvitte a járvány. Egy iharosberényi porta kerítésén találkoztunk a felirattal: december 28 és 31-e között itt tűzijátékvásár lesz. Az udvarban konténer, a házban egy pirotechnikus él a családjával.

Kovács Gábor

– A pirotechnikai vállalkozások az életben maradásért küzdenek – mondta lapunknak Farkas Balázs. – Nyáron a koronavírus miatt a teljes rendezvényszezonunk elmaradt. Jelentős bevételveszteség ért minket, pedig a nyári bevételből finanszíroztuk volna az év végi értékesítést. A szilveszter előtti konténeres értékesítés egy pirotechnikai vállalkozás éves bevételének a 70-80 százalékát adja.

Felkészült az év végi szabályozásokból, az erről szóló hivatalos dokumentumokat azonnal kiterítette az asztalra.

– December 16-án a kormány hozott egy rendeletet a pirotechnikai tevékenység szabályozásáról – mutatta. – Másnap Lengyel Gábor jogász-pirotechnikus véleményezte a kiadott rendeletet. Kiderült, hogy a szilveszter előtti, közterületi konténeres értékesítést tiltották meg, valamint azt, hogy december 28-án este 18 órától 2021. január 1-jén este 18 óráig a közterületen nem lehet felhasználni az egyes és kettes kategóriába tartozó termékeket. Ezen kívül a hármas kategóriás tűzijátéktermékek, melyeket év közben csak engedéllyel lehet felhasználni, szintén a mostani tiltás hatálya alá esnek.

Egy ORFK-állásfoglalásból megállapítható, hogy a konténerből történő értékesítés tilos, de a bolti működési engedéllyel rendelkező vállalkozások árusíthatnak. Nekem éves tárolási és forgalmazási engedélyem van, a hátsó konténerünk hivatalos robbanóanyag-raktárnak minősül, így árusíthatunk egyes és kettes kategóriájú tűzijátékokat azzal a feltétellel, hogy szilveszterkor ezeket a termékeket csak magánterületen lehet felhasználni.

A pillanat varázsa miatt vált mára az ünnep részévé

A konténer, amit egy nagykanizsai bevásárlóközpontba szánt, most az iharosberényi udvarban áll, és minden engedélyük megvan hozzá, tehát abból fognak értékesíteni, foglalta össze. Arra számít, hogy idetalálnak a vevők, mert az ünnepi szokásaikhoz tartozik a tűzijáték. Nagyvárosban a panelban kevésbé lehetnek magánterületek, de falun vagy egy városi kertes ház udvaráról az idén is lehet tűzijátékot fellőni szilveszterkor. 2002-ban szerzett az OKJ-s pirotechnikusi végzettséget, 2006 óta másodállásban egyéni vállalkozó, ez a 15. szilveszteri szezonja. Főállásban logisztikával, raktározással foglalkozik, a tűzijáték számára hobbi, az értékesítés pedig keresetkiegészítés. A tűzijátékot a pillanat varázsának tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában