nehéz év volt

2021.01.08. 09:40

Alig-alig találkoztak 2020-ban a nyugdíjasok

A nyugdíjas szervezetek taglétszáma az elmúlt év során némileg még növekedett is, azonban teljességgel bizonytalan, hogy a járvány lecsengése után kik térnek majd vissza a közösségeikbe. Csak bízni lehet abban, hogy a társas kapcsolatok igénye és a sok-sok múltbeli közös élmény mégiscsak erősebb lesz a félelemnél.

Varga László

A szervezet karácsony előtt tartotta volna az évzáró elnökségi ülését, amely azonban a járvány miatt elmaradt. A tanácskozást a tervek szerint január második felében fogják pótolni – tudtuk meg Stikel Jánostól, a megyei szövetség elnökétől.

A szövetség igyekezett alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, az elmaradt programokat azonban semmi más nem pótolta. – Tíz éve vagyok a szervezet élén, és bár a kezdeti időszak sem volt egyszerű, a 2020-as év azonban minden eddiginél nagyobb próbatételt jelentett elsősorban is a nagyfokú bizonytalanságból adódóan – vallotta be. Elmondása szerint komoly tervekkel kezdték az idei esztendőt.

– Mivel egyre több tagszervezetünk küzd az elöregedéssel, ezért is tartottuk kiemelt feladatunknak a szervezet- és tagépítést, amelyhez elsősorban is az önkormányzatok segítségét szerettük volna igénybe venni. A munka biztatóan indult, a járvány miatt azonban fel kellett függesztenünk – sorolta a részleteket Stikel János, majd az elmúlt év néhány egyéb sajátosságáról is szót ejtett.

– Még márciusban hoztuk létre az alelnöki értekezletet, amely a rendkívüli helyzetre tekintettel egy sor feladatot átvett az elnökségtől. Velük folyamatos volt a kommunikáció, mint ahogy kialakítottuk a tagszervezetekkel való kapcsolattartás eddig kevésbé elterjedt módjait is. Emellett sűrűbbé tettük a hírleveleinket, amelyekben próbáltuk lelkileg is erősíteni a tagságot. Ez utóbbi azért is volt fontos, mert két kivétellel az összes kistérségi és megyei szintű programunk elmaradt. Amiket mégis sikerült megtartanunk, az a szeptemberben lezajlott szemesi tábor és októberi ünnepi ülésünk volt.

Biztos alapot képez jövőre az idén megmaradt pénz

– A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tízéves adataiból tényszerűen lehet bizonyítani, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer a szépkorúak többségét, így a somogyi nyugdíjasok körülbelül kétharmadát egyre nehezebb helyzetbe hozza. A 13. havi nyugdíj szerintem semmit sem old meg, különösen így, hogy négy év alatt vezetik be – mondta lapunknak Stikel János. Mi már évek óta kezdeményezzük a nyugdíjrendszer megváltoztatását, igyekezve minél sokoldalúbban bizonyítani annak tarthatatlanságát – összegzett a vezető.

– Sajnos a rendezvényeinkre szánt összeget nem tudtuk elkölteni. A megmaradt összeggel viszont növelni tudtuk a tartalékainkat, amely jó alapot biztosít a jövőbeni terveink megvalósításához. Csak remélni tudjuk, hogy ehhez mielőbb hozzákezdhetünk –emelte ki Stikel János érdeklődésünkre a szövetség anyagi helyzetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában