romos gyógyulás

2021.01.05. 16:42

Halaszthatatlanná vált a nagy múltú mosdósi kórház felújítása

Szívügyének tekinti a mosdósi kórház felújítását Gelencsér Attila Kaposvár és térsége országgyűlési képviselője.  A karácsonyi ünnepek előtt a parlamenti felszólalásában hangsúlyozta, hogy nincs idő várni, szükség van a nagy múltú egészségügyi intézmény modernizálására állami segítséggel, ahol több tízezer gyerek és felnőtt gyógyult az évtizedek alatt.

Góz Lilla

Az új részlegét a Kaposi Mór Oktató Kórház bábáskodásával szerdán avatták. Több hétrõl akár hét-tíz napra csökkenhet a tüdõdaganatos betegségben szenvedõk kivizsgálása és terápiás kezelése Mosdóson.

Fotó: Somogyi Hrlap

Pallavicini Ede őrgróf eleinte csak vadászni járt mosdósi uradalmára, ugyanakkor asztmás betegségben is szenvedett, s mivel úgy érezte, hogy a környék klímája könnyít a baján, ezért ideköltözött. 1949-ben a kaposvári kórház kihelyezett osztályának 100 ágyas gyermek tbc szanatóriumaként nyílt meg Mosdóson. A krónikus tüdőbetegségben szenvedő gyermekek általános iskolai oktatása gyógyúszással együtt az országban egyedül itt valósult meg.1959 októberétől vette át a kórház irányítását Andrásofszky Barna. Az ő nevéhez fűződik a kórház három és fél évtizeden át tartó folyamatos bővülése, a gyerekek mellett felnőtt tüdő-, később szívbetegeket is fogadtak. Berta Gyula, kaposvári tüdőgyógyász 1962-től dolgozott a mosdósi kórházban orvosként, majd igazgató-helyettesként.

– 40 éven át dolgoztam itt, minden adott volt a munkánkhoz, kiváló szakembergárda modern körülmények között gyógyította eleinte a gyerekeket, később pedig a felnőtteket is – tette hozzá Berta Gyula. Kiemelte: a kórházban mindig volt egy kultúráért felelős munkatárs, akik közösségi programokat és hangversenyeket, kiállításokat szervezett. Megjegyezte: nagyon örülne, ha egykori munkahelye újra régi pompájában tündökölne. A fenntartói feladatokat a megyei önkormányzattól a Magyarországi Református Egyház vette át 2002-ben, öt évvel később 2007-ben a kaposvári kórházba integrálódott.

– Pont ma tíz éve tettük le a Kaposi Mór Oktató Kórház pólusprojektjének alapkövét, de már ekkor elkezdtük a mosdósi kórház fejlesztésének előkészítését – mondta el Gelencsér Attila. Hozzátette: a megyei önkormányzat elnökeként a parlamentben többször felvetette, hogy szükség van a nagy múltú egészségügyi intézmény felújítására, ami most már nem bír halasztást.

– A mosdósi telephelyen jelenleg 7 osztályon, összesen 226 ágyon történik fekvőbeteg ellátás, az orvosok és az ápolók szakértelme, elhivatottsága sem pótolja azonban az ingatlanok állapotának elmaradottságát – jegyezte meg a képviselő. Kiemelte: szívügyének tekinti, hogy a fejlesztések révén a gyógyítás, a rehabilitáció és szociális ellátás is korszerűbbé váljon, egy modern, 21. századi intézmény várja a gyógyulni vágyókat és a szociális ellátásra szoruló idős embereket Mosdóson. Ehhez viszont több milliárd forintos segítségre lenne szükség.

Egészségesen léptek ki a világhírű kórház kapuján

Vargáné Friss Judit többször járt a mosdósi kórházban. – Az unokámat a gyerekosztályon kezelték, az orvosoknak köszönhetően meggyógyították az asztmájából – mesélte a kaposvári nyugdíjas pedagógus. Hozzátette: évekig jártak hetente többször is az uszodába pihenni. – Az országhatáron kívül is ismerték a mosdósi kórházat, nagyon örülnék neki, ha nem is egyszerre, de szakaszosan modernizálnák az egészségügyi intézményt – jegyezte meg Vargáné Friss Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában