felélték a tartalékokat

2021.01.26. 09:00

Reménykednek a mielőbbi nyitásban a somogyi vendéglősök

Világszerte fogytán van már a vendéglősök türelme, ezért német, olasz és lengyel vendéglátósok elindították az „Én kinyitok” mozgalmat. Ennek égisze alatt, ha jelképesen és rövid időre is, de kinyitnak. Magyarok is szervezkednek, de csak az interneten, mert az operatív törzs arra figyelmeztetett, hogy a korlátozások megszegése továbbra is büntetést von maga után.

Kovács Gábor

A koronavírus-járvány miatt annyira visszaesett a forgalom egy belvárosi kávéházban Kaposváron, hogy a túlélésért küzdenek, állította a tulajdonos.

– Van öt alkalmazottunk, az ő sorsukért is felelősséggel tartozunk, ezért én abban bízom, hogy minél előbb eljön az idő, amikor enyhíteni lehet a korlátozásokat – mondta Kocsis Zsanett, a Cafe Noir tulajdonosa. – Elég szűkösek a lehetőségeink, mert kiszállításunk nincs, csak elvitelre árusítunk kávét, teát, forró csokit. Nagyon nehezen indult be, de talán most már kezdenek beletörődni az emberek abba, hogy így kell fogyasztani. Beülni nem tudnak, de lejönnek sétálni, néhányan isznak egy forralt bort, az is hangulatos, ha jó az idő.

A somogyi vendéglátósok óvatosak. A polgári engedetlenség nem lehet megoldás, hangsúlyozta Limbek Csaba, kaposvári étteremvezető.

– A jogalkotó szabályozása mindenkire nézve kötelező – emelte ki a kaposvári vendéglős. – Hasonló korlátozó szabályozás van érvényben egész Európában. Járvány­ügyi szakemberek ajánlása nyomán hozták ezeket az intézkedéseket, tehát van alapja. Számunkra nehéz a helyzet, mert a korlátozások miatt rengetegen elvéreztek a vendéglátós szakmában, de már látjuk a fényt az alagút végén, a vakcina megoldhatja a problémát.

A somogyi megyeszékhelyen némiképp enyhítette a helyzetet, hogy az üzleti turizmus az utóbbi időszakban is működött, és az elkészült beruházásokon dolgozók pluszbevételt hoztak még a korlátozások idején is, értékelte a helyzetet Limbek Csaba. Az elviteles rendelésekkel, a kiszállításokkal fenntartható az éttermek működése, de áthidaló megoldásokkal, sőt kényszermegoldásokkal kell operálni. Sok vállalkozó a saját tőkéjét forgatja vissza az üzletbe, ezért is nagyon várják már a járvány végét.

Hasonlóképpen gondolja Nagy Sándor is, aki egy belvárosi vállalkozói összefogás képviselőjeként igyekszik érvényesíteni a vendéglátósok érdekeit. Azt mondta lapunknak: a partizán nyitás nem megoldás, de talán tavasszal előbújhatnak, mint a hóvirág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában