dorottya ház

2021.02.11. 09:00

Egykor Csokonai is felkereste, mi is benéztünk a Dorottya házba

A végéhez közeledik a Dorottya-ház felújítása a somogyi megyeszékhelyen, a munkálatok állásáról Szita Károly polgármester személyesen győződött meg szerdán, amikor bejárta az épületet, ahol lassan már minden a helyére kerül.

K. G.

– Valamikor az 1700-as évek közepe előtt épült, méghozzá egy óriási tűzvészt követően, és vált a város újraéledésének emblematikus házává – hangsúlyozta Kaposvár polgármestere. – Herceg Esterházy uradalmi központjává jelölte ki az épületet, itt volt a tiszttartói lak. Gróf Széchenyi Ferenc Somogy megye főispánja volt, a beiktatási ünnepség egy részét ebben az épületben tartották. Földszintes volt a ház, az emeletet csak az 1800-as évek végén húzták rá. Csokonai járt ebben az épületben, meghívták a beiktatási ünnepségre, ennek nyomán született meg a Dorottya víg­eposz. 1985-ben aztán felújították az épületet, majd a 90-es évek elején a terület magánkézbe került, de hosszú évekig nem történt vele semmi. Most pedig újból életet lehelnek az épületbe – ismertette a Dorottya-ház történetét Szita Károly.

Február végére elkészülhet a gyermekjátszóháznak tervezett tér, amelyhez szülői váró is tartozik majd. A polgármester körbejárta a Tourinform Iroda új helyét is, és azt az árusítóhelyiséget, ahol Kaposvár kincsét, vagyis a Kaposvárra jellemző, itt készülő termékeket lehet megvenni. Egy kávézót is kialakítanak majd az épületben.

Gázzal fűtik az épületet, de a fűtés, hűtés megvalósítható lesz egy külső hőcserélővel, s padlókonvektorok biztosítják majd a hőt, hogy jobban kihasználhassák a rendelkezésre álló teret.

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában