baba-mama

2021.02.22. 19:00

Kelengyecsomagot kaptak a kaposvári anyák

Minden tizedik kismama egyedül marad a várandóssága alatt vagy közvetlenül a szülés után. A bajban azonban nem maradnak egészen magukra, ennek szellemében osztottak kelengyecsomagokat az anyáknak hétfőn a kaposvári városházán.

Kovács Gábor

Praktikus ajándékkal lepték meg az egyedülálló édesanyákat Kaposváron. A dobozban eldobható pelenka, cumisüveg, melltartó betét, nyáltörlő kendő, szoptatási útmutató, D-vitamin és egy matrac is volt.

– A lehető legjobbkor jött az adomány, mert a párom nem támogat – vallotta be Horváth Henrietta, aki a kaposvári anyaotthon lakója a kétéves kisfiával, s most a második gyermekét várja. Egy másik édesanya, Béres Nikoletta is köszönettel vette át a csomagot, az ő magzata 30 hetes, és éppen most készülnek ultrahangos vizsgálatra.

Tavaly az Anyák az Anyákért Alapítványnak rendeztek gyűjtést, ekkor vetődött fel az ötlet, hogy támogassák az egyedülálló anyákat. A kezdeményezés a legnagyobb magyar online családi közösségben, a babamamatudakozo.hu-n vert gyökeret. A portál tulajdonosa, Huber Katalin három gyermeket nevel egyedül immár egy évtizede.

– Nem minden gyermeket vár otthon szülés után apuka, de minden újszülött gyermek megérdemli, hogy az élete biztonságos és támogatott körülmények között kezdődjön! – jelentette ki Huber Katalin, akinek az ötletét felkarolta a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). Jó városba jöttek, ezekkel a szavakkal fogadta a kezdeményezést Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a MJVSZ elnöke. A somogyi megyeszékhelyen évek óta sikeresen működik program a kismamák támogatására.

Köböl Anita Fotó: Lang Róbert

– A célunk, hogy megállítsuk a népességfogyást, és ebben a szociális támogatás és egy gesztus egyaránt lényeges, mert az anyák érzékelhetik, hogy a gyermekáldás az egész közösségnek fontos – mondta a polgármester.

Fizikai, lelki, anyagi teher a magányos anyaság

A kaposvári adományosztáson jelen volt Köböl Anita műsorvezető, influencer, a Ferencvárosi Torna Club háziasszonya. Elmondta, hogy róla hamar kiderült, hogy a terhessége első pillanatától kezdve egyedülálló, és ezután rengetegen kezdték követni az interneten. Szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a magányos anyaság mekkora fizikai, lelki és anyagi terhet jelent. Nem könnyű segítséget kérni, hangsúlyozta, de mindenki tegye meg, hogy ne maradjon egyedül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában