videó!

2021.02.15. 17:30

Magasból mentettek a kaposvári Esterházy hídon

Egy sérült nőt hoztak le kötélpályán hétfőn délelőtt a kaposvári Esterházy hídról. A Hunor hivatásos mentőszervezet tagjai speciális gyakorlaton bizonyították tudásukat, nagyjából 12 méter magasból engedték le mentőhordágyat egy feltételezett sérültért.

Harsányi Miklós

– Te jó ég, milyen katasztrófa történt? – kérdezte egy idősebb asszony hétfőn kora délelőtt, s rögtön megnyugodott az egyenruhások válaszán. Kötelek, hevederek, hordágy és speciális felszerelések tömkelege lepte a flaszter: a Hunor egysége pillanatok alatt birtokba vette az Eszterházy hidat. A hétfői gyakorlat különlegessége az volt, hogy a csapat – úgynevezett levegőben átszereléssel – a magasból és mélyből mentést egyaránt gyakorolták. Azaz előbb leengedték a mentőhordágyban elhelyezkedő személyt, s ezután nagyjából hat méter magasságban a híd alatt áthúzták, s a másik oldalon visszaemelték a hídra. A szerkezetet centiről-centire engedték le, a csapattagok az összes mozdulatot egyeztettek.

 

– Három, kettő, egy, emelés! – hangzott az utasítás, s innentől fogva már élesben zajlott az akció. Ökrös Árpád alezredes, a Hunor Mentőszervezet koordinációs tisztje lapunknak azt mondta: tervezés és gondos előkészítés előzte meg a munkát. Valamennyien részletesen tisztában voltak a feladattal, s elsőként olyan fixpontokat alakítottak ki, amelyek terhelhetőek.

A Hunor mentőszervezet három napra érkezett Somogyba. A csoport már a szeptember 8-11 között zajló Grimpday nemzetközi kötéltechnikai versenyre készül. A hétfői gyakorlaton a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság több munkatársa valamint a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület képviselői is jelen voltak. Bodó László, a Kötél parancsnoka azt mondta: lényeges, hogy a mentőszervezetek tagjai minél változatosabb körülmények között gyakorolják be azokat a feladatsorokat, amelyek a mentés közben előfordulhatnak. Épp ezért fontos, hogy a megszokottól eltérő kialakítású, elhelyezkedésű épületeknél vagy természeti helyszíneken végzik el a speciális feladatokat. A Hunor csapata hétfőn délután a zselici csillagvizsgálóhoz indult, ahol szűk térben zajló magasból mentés szerepelelt a programban. Kedden, szerdán folytatódik a munka. Erdőben és ipari vállalatoknál is bemutatják tudásuk legjavát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában