csillagászat

2021.03.09. 19:00

Kaposvárról jutott el az Európai Űrügynökségbe

Már kisgyerekként is kőzeteket gyűjtött a kaposvári Orgel Csilla, 13 évesen pedig tudta, hogy bolygógeológus szeretne lenni. 18 évesen megnyert egy versenyt, így a NASA nemzetközi alabamai űrtáborába is meghívták. Jelenleg Hollandiában él és az Európai Űrügynökségnél (ESA) azon dolgozik, hogy tudományos szempontból vizsgálja az első európai Mars rover, az ExoMars 2022 és a Kazachoklander leszállóhelyét, az Oxia-síkságot.

Góz Lilla

A kaposvári Orgel Csilla földtudományi alapszakon végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd a Freie Universität Berlin mesterképzését végezte el. A Mars bolygó klímaváltozását és az ezzel összefüggő felszínformákat kutatta. Doktori disszertációjában a korai Naprendszer meteorbecsapódásainak gyakoriságát vizsgálta a Holdon és a Merkúron. A geológia iránti érdeklődése már gyerekkorában megmutatkozott.

– Kőzeteket és ásványokat gyűjtöttem Badacsonyban, a tengerparton, különböző vásárokon és egyre jobban érdeklődtem a csillagászat, a bolygók iránt – mondta el Orgel Csilla. – Középiskolásként a Magyar Asztronautikai Társaság pályázatát nyertem meg a jövőbeli űrmissziótervemmel, ami arról szólt, hogy 100 év múlva milyen műszerekkel lehetne a Titán holdat kutatni, ami a Szaturnusz körül kering.

Orgel Csilla Hollandiában él és az ESA-nál dolgozik, amelynek 2016 óta hazánk is tagja. A fiatal kutató a Mars és a Hold kutatásában vesz részt, valamint az űrügynökség robotos expedícióinak előkészítését segíti elő. – Egyik ilyen projektem az ExoMars 2022, az első európai Mars rover, amely a brit kémikusról, Rosalind Franklinről kapta a nevét, akinek a DNS-molekula pontosabb megértésében volt kulcsfontosságú szerepe – sorolta a fiatal kutató. – A rover legfőbb tudományos feladata, hogy a vörös bolygón jelenlegi és egykori élet nyomai után kutasson. A roveren található az első marsi fúróberendezés, amellyel két méter mélyre tudnak lefúrni a sugárzásoktól már védett felszín alatti zónába, ahol friss kőzetmintákat vesznek.

 

Az Oxia-síkságon keresi a válaszokat

Orgel Csilla azon dolgozik, hogy a kijelölt leszállóhelyet, a Marson lévő Oxia-síkság geológiai történetét tanulmányozza űrfelvételek alapján, valamint segít kidolgozni egy tudományos tervet, amely alapján a rovert irányítani fogják a vörös bolygó felszínén. Számos tudományos kérdésre keresik a választ, mint például, hogy volt-e, van-e élet a Marson, volt-e óceán a Mars felszínén, és hogy az idők folyamán hogyan változott a klímája. Szülei bánatára a közeljövőben visszatér Hollandiába, de már nem egyedül, hanem magával viszi Dax nevű cicáját is. Szabad­idejében, ahogy a holland lakosok, kerékpárra pattan és felfedezi a környéket, valamint hosszú sétákat tesz a tengerparton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában