freskómentő

2021.03.01. 10:40

Restaurátor keze alatt újul meg a Nagyboldogasszony-székesegyház

Nemcsak építőmunkások, hanem restaurátor is dolgozik a kaposvári székesegyház felújításán. Szűcs Gergely okleveles festő-restaurátorművész a színes freskókat tisztítja meg és állítja vissza eredeti állapotukba. A munkálatok várhatóan több hónapig is eltartanak.

Marosi Gábor

Szabad kezet kapott Szűcs Gergely a Nagyboldogasszony-székesegyház restaurálásában. Mivel az épület nem műemlék, ezért jogi kötöttségek nélkül újíthatják fel a művészeti alkotásokat. A szakember elmondta: a munkálatok kezdetekor először állványok nélkül, a földről elérhető felületeken végeztek próbatisztításokat. A faliképeket Leszkovszky György festőművész az 1930-as években enyves festékkel készítette el, a díszítőfestéseknél pedig népi motívumokat is alkalmazott.

– Ez akkoriban egy könnyen kivitelezhető technika volt – kezdte Szűcs Gergely. – Viszont nem időtálló, hiszen a több mint nyolcvan év alatt az enyves kötőanyag olyannyira elvesztette a kötőképességét, hogy rendkívül porlékonnyá vált. A figurális festés viszont kazeinnel készült, ami sokkal tartósabb, időtállóbb technika. Ezért az oltárnál, a mellékoltároknál és a szentélyben található alkotásokat, valamint a stációképeket jól lehetett tisztítani és az eredeti festői szándéknak megfelelően helyreállítani. A díszítőelemekből mintákat vettünk, és kevés felülettől eltekintve modernebb anyagokkal újrafestettük. A képeket próbáltuk úgy megalkotni, ahogyan annak idején a Leszkovszky-féle elképzelésben is kirajzolódott – mondta el érdeklődésünkre a restaurátor.

– Az üvegablakok eredetiségét is próbáltuk megőrizni – folytatta. – Ezeket a 19. század végén Kratzmann Ede klasszikus technikával készítette. Ezek festett, égetett ólomüvegek. Természetesen igyekeztünk minden elemet megmenteni, amelyik törött volt, azt szakszerűen megragasztottuk – tette hozzá Szűcs Gergely.

A restaurátori munkák várhatóan még hónapokig eltartanak, a felújított székesegyházat pedig a tervek szerint jövő húsvétkor adják majd át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában