csalás

2021.03.27. 16:30

Traktort rendelt a somogyi család Angliából, de átverték őket

Olvasónk négygyermekes édesanya, aki családjával 4,5 hektáron gazdálkodik Visnyeszéplakon. Hosszú évek munkájával jutottak el addig, hogy egy traktort tudjanak vásárolni.

Kovács Gábor

Forrás: Shutterstock

A járműre nagy szükségük van, hiszen rendbe kell tenni a kaszálót, szántani kell, sőt a földes mezőgazdasági utakon csak így tudnak közlekedni esős időben. Spóroltak a traktorra, még kölcsön is kértek rá ismerőseiktől, ezért természetes, hogy nagyon elkeseredtek, amikor kiderült, becsapták őket. Most futhatnak a pénzük után, s még a kölcsönkért pénzzel is tartoznak.

– Egy közkedvelt magyar internetes vásárlási oldalon bukkantunk rá egy hirdetésre, amelyben pont egy számunkra megfelelő traktort kínáltak eladásra Angliából – osztotta meg velünk a történetét az édesanya. – Egy angol nővel kezdtünk levelezni, aki megadta a címét, sőt azt is felajánlotta, hogy megnézhetjük nála az erőgépet.

A következő lépésben egy ismert, nemzetközi szállítócéggel kellett szerződnünk, hogy leszállítsák a traktort. Azt állították, hogy mi kifizetjük az árut, és nem az eladóval szerződünk, hanem a szállítócéggel, aztán idehozzák a traktort, mi kipróbáljuk, és ha nem tetszik, akkor vissza is küldhetjük.

A visnyeszéplaki vevők eleinte nem gyanakodtak, mert utánanéztek a szállítócégnek, ami valóban működött. Arra azonban nem gondolhattak, hogy a szállítócég nevét felhasználva verik át őket. Azt mondják, még fejléces papírt is kaptak a szerződéshez. Az 1,4 millió forintnak megfelelő eurót ezután letétbe helyezte a megadott külföldi számlára a somogyi vevő.

– Vártuk a traktort a megadott időben, de nem jött, pedig azt ígérték, hogy az érkezés előtt két órával telefonálni fog a sofőr – mondta az anya. – Aztán jött egy üzenet, hogy Németországban balesetet szenvedtek, a traktor 80 százalékban károsodott, és most jegyzőkönyvet várnak a német hatóságtól, de ha a vevő megadja a számlaszámát és a banki adatait, akkor a biztosító elküldi neki a pénzt. Ami persze nem történt meg.

Végül a család egy rendőr rokonuk biztatására a kadarkúti rendőrségen tett feljelentést. Megtudták, hogy ez nem az első és az utolsó ilyen eset, hasonló történt Kisasszond környékén, és másutt a megyében.

– A csalók a gazdákat célozzák meg, mert a földet művelők jóhiszeműek és csak dolgozni szeretnének – panaszolta olvasónk, aki szerint sajnos nem hallani eleget az ilyen esetekről, pedig figyelmeztetni kell a vidékieket, hogy vigyázzanak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában