segítő kéz

2021.04.16. 14:00

A helyi polgármester a dolgos falugondnok helyettese manapság

Jelentősen megnövekedett a falugondnokok munkája az elmúlt hónapokban. A koronavírus miatt a megszokottnál sokkal több családnak kell segíteniük. Azonban előfordul, hogy a falugondnok szorul támogatásra.

Marosi Gábor

Reggeltől késő délutánig, szinte megállás nélkül dolgoznak a somogyi falugondnokok. Gyógyszertárba járnak, ebédet szállítanak, és ha kell, bevásárolnak a karanténban lévő családok helyett. Szrnka Vanessza és családja is segítségre szorult még január közepén. Nagyapja és ő is elkapta a koronavírus-fertőzést, így senki sem mozdulhatott ki a házból. Ezért a napi bevásárlásban Győrfi János falugondnok segített nekik, aki mindent megvett, amire szükségük volt.

A magyaregresi falugondnok nagy rutinnal már 2009 óta segíti a településen élőket. Az alapfeladatai mellett csomagot visz a kórházban fekvő betegeknek és az oltópontra is szállítja a falubelieket. Győrfi János elmondta: korábban a párja elkapta a koronavírus-fertőzést, ezért neki is otthon kellett maradnia, a munkakörét pedig a polgármester vette át.

Hasonló helyzet alakult ki Várdán is. A falugondnok már második hete van karanténban, ezért feladatait az alpolgármester, a házi segítségnyújtó szolgálat munkatársa és a polgármester látja el. – Közösen oldjuk meg a feladatokat – hangsúlyozta Varga András, Várda polgármestere. – Segítünk a bevásárlásban, kiváltjuk a gyógyszereket és kiszállítjuk az ebédet. Mivel a gyerekek otthon vannak, ezért kétszer annyi ételt kell házhoz vinni, mint a vírus előtti időkben – mondta a település vezetője.

Andocson is több lett a feladat. Werner Józsefné, polgármester elmondta: a családsegítő és az egyik karbantartó segíti a falugondnok munkáját. Kettébontották a feladatokat, így mindenki hatékonyan tud dolgozni. A falugondnok a gyógyszerszállításban és bevásárlásban segít, a többiek pedig a gyerekeknek viszik ki az ételt. Werner Józsefné hozzátette: ha megbetegszik a falugondnok, akkor normál esetben a szomszédos falugondnok látja el az andocsi feladatokat is, ebben a helyzetben viszont erre nem igazán van lehetőség.

Időben érkezett a segítség Szalai Szabina személyében a családhoz

A közelmúltban megmentette egy tizenkilenc éves lány életét Szalai Szabina kisbárapáti falugondnok. Az egyik családhoz igyekezett, és amikor odaért, látta, hogy az ott élő lánynak valamilyen rohama van. Az édesanyja pedig sokkot kapott, annyira megijedt. A falugondnok azonnal hívta a háziorvost, akinek a tanácsára a mentőknek is telefonált. Szalai Szabina úgy tudja, hogy a 19 éves fiatal korábban lekvárt evett, ettől lehettek allergiás reakciói és bőrkiütése. A fiatal falugondnok hozzátette: éppen időben érkezett, hiszen a lány édesanyja nem volt olyan állapotban, hogy segítséget hívjon. Szalai Szabina kiemelte: most valamelyest kevesebb a munkája, mert a településen csökkent a fertőzöttek száma és már a szomszéd faluba sem kell átjárnia ebédért, mert kinyitott a helyi konyha. Olykor azonban még kérnek tőle segítséget, most viszont már inkább csak az alapfeladatokra kell koncentrálnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában