szezonja közeleg

2021.04.25. 09:00

A legelső eprekkel szemeznek

Érik a somogyi fóliák alatt az eper. Az első piros szemeket szedik a ládákba Mezőcsokonyában és Csökölyben is. Folyamatosan csörög a termelők telefonja, a kereskedők sorban állnak a korai eperért. Kilóját a piacokon 2500–3000 forintos áron kínálják.

Góz Lilla

– Most kezdett el beérni a napokban az eper, csütörtök reggel szedtük az első piros szemeket – mutatta a friss, mosolygós gyümölccsel teli dobozt Mezőcsokonyán az egyik közmunkás. Három évvel ezelőtt ültettek a fóliába először olasz palántákat, azóta minden évben bővítik az ötven méter hosszú sátort.

– Tavaly augusztus közepén ültettünk el 2500 olasz eperpalántát, csepegtető öntözéssel segítjük fejlődésüket – mondta el Sudár Zoltán, Mezőcsokonya polgármestere. Egész télen felette hagyták a fóliát, és az enyhe tél miatt egy-két héttel korábban kezdtek beérni a szemek. – Szépen bebokrosodott, a napokban szedtek a lányok először, és folyamatosan csörög a telefon, már érdeklődnek a kereskedők, hogy mikor és mennyit tudunk eladni – mondta a polgármester. Először a helyi termelői boltban lesz megvásárolható az eper, hogy elsőként a mezőcsokonyaiak tudjanak belőle vásárolni. – Figyeljük az árakat, 2500 forintért adjuk kilóját. Ha több lesz belőle, akkor szállítunk a kaposvári és a budapesti kereskedőknek is – avatott be Sudár Zoltán. A csökölyi fóliákban is pirosodik az eper. Jakab Csongor, Csököly polgármestere elmondta: a faluban száz család foglalkozik epertermesztéssel, sokuknak ez az egyetlen bevételi forrása őstermelőként. A járványhelyzetben próbálják segíteni a termelőket, hogy piacot találjanak gyümölcseiknek. Még idén egy hűtőkamrás, csomagoló- és válogatóüzem is felépül a településen egy pályázati forrás segítségével.

 

Elcsúsztatja a szezont a hideg tavasz

– Másfél hét múlva érik be az eper a fóliáinkban, a tavaszi fagyok és a hűvös időjárás miatt később, mint tavaly – mondta el Paizs Imre, aki több mint huszonöt éve foglalkozik szamócatermesztéssel. Tavaly nyáron a családjával tizenöt fóliába és másfél hektár szabadföldbe olasz Frigó palántákat ültettek. Bakhátas művelést alkalmaznak, tápsókkal és csepegtető öntözéssel ápolták a palántákat, azonban a tavaszi fagyok nem kerülték el Csököly és környékét sem. – Eddig tavasszal háromszor volt fagy, és az időjárás is hűvösebb az átlagoshoz képest, próbáltunk fátyolfóliával védekezni, de azt látjuk, hogy 15-20 százalékos fagy­kárral kell számolnunk.

Fotó: Lang R.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában