elfelejtett iratok

2021.04.15. 15:25

Adatfelhőből ellenőriznek igazoltatáskor a rendőrök

Végre már belátható időtávon belül van az a korszak, amikor egy sofőrnek nem kell minden dokumentumot magánál tartania.

K. G.

Gyakorlatilag nem kell azon izgulnia a sofőröknek, éppen mit felejtettek otthon indulás előtt. A szabályok változni fognak, az ezt előkészítő törvénycsomag már tavaly tavasz óta hatályos.

Egy nemrég publikált jogszabálytervezet szerint 2023. január 1-től a rendőrök a helyszínen elsősorban elektronikus eszközzel fogják ellenőrizni, hogy a megállított jármű részt vehet-e a forgalomban, illetve vezetőjének érvényes-e a jogosítványa, valamint megfelelő kategóriára vizsgázott-e. Ez a módszer kizárólag a magyarországi okmányokra vonatkozik majd és csak hazánk területén. Fontos tudni tehát, amennyiben valaki külföldre tart, ott továbbra is kellenek a hagyományos dokumentumok. További változás lesz jövő évtől, hogy akinek bevonják a forgalmiját vagy a jogosítványát, akkor azt is elektronikus úton teszik, tehát mindegy lesz, hogy átadja-e az iratait a rendőröknek.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a megye útjain egy nap átlagosan körülbelül 800–1000 járművezetővel szemben intézkednek, felelte kérdésünkre Orbán Zoltán őrnagy, sajtószóvivő. Ha valaki a közúti ellenőrzés során nem tartja magánál a vezetői engedélyét, akkor a hatályos jogszabályok alapján az intézkedő rendőr dönti el, hogy megelégszik-e figyelmeztetéssel, vagy ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot alkalmaz, illetve feljelentést tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában