erdők ajándéka

2021.04.21. 11:30

Egy hétig faragta láncfűrésszel a szarvasbikát

A bárdudvarnoki termelői piacon rendszeresen feltűnik Varga Krisztián az általa készített faszobrokkal. Különleges módon, motorfűrésszel munkálja meg a fát az egykori fakitermelő, aki megérezte, hogy többre hivatott, mint egyszerűen csak irtani az erdőt.

Kovács G.

A bárd­udvarnoki termelői piacon rendszeresen feltűnik Varga Krisztián az általa készített faszobrokkal. Különleges módon, motorfűrésszel munkálja meg a fát az egykori fakitermelő.

Varga Krisztián kereken húsz éven keresztül fakitermelőként dolgozott, aztán gondolt egyet, hogy a láncfűrészt nemcsak a fák kivágására lehet hasznosítani, hanem faszobrászatra is. Megfogta az újszerű alkotás, aztán ő fogta meg a motorfűrészt, és azóta állat- és emberfigurák kerülnek ki a keze alól, de asztalokat és padokat is gyárt. Rusztikus tárgyakat és figurákat készít, és ezeket azoknak ajánlja, akik a természetet szeretik. A somogyi erdők bőséges alapanyagot biztosítanak a számára, gyakran a magánerdő-tulajdonosok is segítik, tőlük veszi is a fát az alkotásokhoz.

A férfi most már kizárólag a faszobrászatból él, a fakitermeléssel teljes egészében felhagyott, mert szerinte szebb dolog a fából valamit készíteni, mint csupán kidönteni a fatörzseket. Bár hozzáteszi, hogy a fakitermelésnek is van jövője, ha okosan csinálják, de ez az erdészetektől függ. A faszobrászat azonban mára már művészi szükségletté vált nála.

– Van, olyan, amikor meglátom a rönkben a figurát, de ha kérnek tőlem valamit, azt is megcsinálom – állította határozottan a motorfűrészes alkotó. – Változó, hogy mennyi ideig tart egy hasonló munka, ez függ a mérettől és a kidolgozás milyenségétől. Heteket is el tudok tölteni egy komolyabb munkával, de a gyors faragások hamar elkészülnek. A legbüszkébb egy életnagyságú somogyi gímszarvasbikára vagyok, amin kereken egy hétig dolgoztam.

Vigyázni kell, mert ez nem veszélytelen munka, ismerni kell hozzá a láncfűrész csínját-bínját, állította. A motorfűrész eleje dob, ha nem jól tartják, akkor ki is dobhatja magát a kézből, és sérülést okozhat. Meg kell tanulni bánni vele, és készségszinten kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában