élet vidéken

2021.04.24. 11:30

Felújított szolgálati lakásokkal csábíthatnak tanárokat, rendőröket a falvakba

Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére és közösségi programokhoz kapcsolódó eszközbeszerzésre, bértámogatására nyújthatnak be pályázatot az ötezer vagy kevesebb állandó lakosú települések helyi önkormányzatai, társulásai a Magyar Falu Program keretében. Somogyban több település is dolgozik a pályázati anyag beadásán, amelyre május közepéig van lehetőségük.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Tavaly szeptemberben egy óvónő és egy pedagógus költözhetett be a megújult szolgálati lakásokba Buzsákon. – Nyugdíjba ment a háziorvosunk és egyre több pedagógus követi őt a jövőben, a lakhatás megoldása pedig csábító a fiatalok körében – mondta Kara Lajos polgármester. Hozzátette: a napokban adják be pályázatukat, egy önkormányzati tulajdonban lévő házat szeretnének felújítani. – A ház felett eljárt az idő, szükség lenne az elektromos rendszer korszerűsítésére, burkolásra, festésre – sorolta a polgármester.

Bodrogon is szolgálati lakást újítanának fel a pályázati segítséggel. – Beépítenénk a tetőteret, így több mint 100 négyzetméteres lakást tudnánk biztosítani a nálunk dolgozó köztisztviselőnek vagy rendőrnek – mondta Erdei Norbert polgármester. Hozzátette: a beruházáshoz 20 millió forintra lenne szükségük és bíznak abban, hogy a pályázatukkal meg is szerzik.

Az önkormányzati ingatlanok korszerűsítésére, építésére kiírt pályázat több célt foglal magába. Támogatás igényelhető faluházak fejlesztésére, szolgálati, különösen orvosi szolgálati lakás felújítására vagy kialakítására, orvosi rendelők fejlesztésére, óvodaépületek felújítására, korszerűsítésére vagy új óvoda építésére, továbbá közösségi terek építésére, felújítására és fejlesztésére.

A települések rendelkezésére álló keretösszeg 20 milliárd forint. Egy pályázó legfeljebb három pályázati célra igényelhet támogatást.

Csökkentenék az elvándorlást

A közösségi programokhoz kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása alprogram egymilliárd forint keretösszegben nyújt támogatást közösségszervező foglalkoztatására, programok és az azokhoz szükséges eszközök beszerzésére. Pályázni a Magyar Államkincstár elektronikus felületén keresztül május 16-ig lehet. A Miniszterelnökség célja, hogy a vidéki kistelepülések hátrányait mérsékelje, megállítsa a népességcsökkenést és javítsa az életminőséget. Idén eddig 13 kiírást tettek közzé a Magyar Falu Program keretein belül, ezek közül kilenc áll nyitva a pályázók előtt.

Borítókép: Buzsákra költözött Horváthné Parányi Zsuzsanna tanítónő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában