emelkedő árak

2021.04.02. 09:00

Húsvét után is biztosan tovább drágul a tojás

Ünnepi tojásdömping van a nagypiacon; az egyik helyen hét fajtát árulnak, a legolcsóbb, S-méretű 32 forintba kerül, az XL-es 55 forintot kóstál.

Harsányi Miklós

A Magyar Tojásszövetség előrejelzése szerint húsvétkor országosan átlagosan 100-150 millió tojás fogy, ami az éves fogyasztás nagyjából 4-7 százaléka.

– Húsvét előtt lényegében megduplázódott a forgalmunk – mondta Bóka Réka, kaposvári kereskedő. – A vevők átlag 50 tojást vásároltak a héten, ám az sem ritka, hogy kétszer ennyit kérnek. Sőt, olyan is akadt, aki 200 tojást vitt el. Egyértelműen érezzük az ünnepi felfutást, még nagypénteken is forgalomemelkedésre számítunk. S bár március közepén két forinttal drágult a tojás, a keresleten ez nem érződik. A vásárlók nálunk hét fajta tojás közül választhatnak, pillanatnyilag a legnépszerűbb az L-es méretű, ami 46 forintba kerül.

Bóka Réka szerint hamarosan ismét módosítani kell az ártáblákon, tovább drágul a tojás. A tápanyagár, illetve az üzemanyag és egyéb járulékos költségek növekedése miatt áprilistól 3-4 forinttal többe kerül majd. Ez azonban alapjaiban nem veti vissza az üzletet, mivel a tojás alaptermék, amelyre minden háztartásban folyamatosan szükség van.

A Magyar Tojásszövetség kimutatása szerint hazánkban folyamatosan növekszik az egy főre jutó tojásfogyasztás. Ez 2013-ban fejenként még 214 volt, 2019-ben 243. A regisztrált termelők 2020-ban 1,09 milliárd tojást értékesítettek, 2021-ben pedig 1,15-1,2 milliárd darab tojással lehet számolni.

– Várhatóan a korábbi évekhez hasonlóan idén is 2,3 milliárd körül alakul az éves hazai tojásfogyasztás – összegzett Szép Imre, a szövetség elnöke. – 2021-re a regisztrált termelés növekedését várjuk. A belföldi tojásigény 50 százalékát az üzemi termelés, 28 százalékát a háztáji, 22 százalékát pedig az import fedezi. Húsvétkor átlagosan 100-150 millió tojás fogy Magyarországon, ez az éves fogyasztás nagyjából 4-7 százaléka.

A Magyar Tojásszövetség húsvétkor 20 ezer tojást adományoz, amelyet a Magyar Vöröskereszt által fenntartott családok átmeneti otthonai, hajléktalanszállók, illetve nélkülöző emberek, családok kapnak.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában