eb munkaerőhiány

2021.04.29. 11:30

Vakvezető kutyára várók; nem látni a sor végét

Hosszú a várólista, akár évek is eltelhetnek, amíg egy látássérült ember vakvezető kutyához jut.

Marosi Gábor

Fotó: BARANYAI GERDA

A speciálisan kiképzett állatokra nagy szükség van, mert megkönnyítik gazdáik mindennapjait és nagy önállóságot adnak. Dányádiné Molnár Cecília, a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének elnöke a szerdai vakvezető kutyák világnapja alkalmából elmondta: országosan évente 440 kutyára lenne szükség, de átlagosan legfeljebb csak tizenötöt tudnak kiképezni.

– Ez egy nagyon hosszú folyamat – mondta. – Magyarországon általában a labrador retriever a legalkalmasabb a feladatra. Ez a fajta nyugodt, nem agresszív, tanulékony, érdeklődő, képes hosszú ideig várakozni, jól összpontosít, és nehéz elterelni a figyelmét. Egy kutya képzése egy-két éves korában kezdődik, ez idő alatt többször is vizsgáztatják. A tanulási idő fél évig vagy még ennél is tovább tarthat – tette hozzá.

Ezután pedig még a leendő gazdájával is össze kell szoktatni az állatot. Erre találták ki a bentlakásos tanfolyamot, ahol kiderül, a látássérült ember és a kutya milyen párost alkotnak. Ha összeszoktak, akkor sem ér véget a tanulás, a kutyának még el kell sajátítani gazdája lakóhelyén az útvonalakat. Bár, ahogyan Dányádiné Molnár Cecília fogalmazott a kutya nem taxi és nem GPS, ezért a látássérült embernek is jól kell tájékozódnia. A kutya legfőbb feladata, hogy közlekedés közben segítse elkerülni a veszélyhelyzeteket és jelezze az esetleges akadályokat.

Elsőbbséget élveznek, akik iskolába vagy munkába járáshoz szeretnék a négylábú segítséget, s azok is, akiknek korábban volt már speciális állatuk. Azt is vizsgálják, hogy megfelelő körülmények közé kerülnek-e az ebek.

 

Piros a hám

Somogyban körülbelül tíz vakvezető kutya található. Egy vakvezető kutya képzési költsége meghaladja a kétmillió forintot, viszont akinek szüksége van rá, állami támogatással, ingyen hozzájuthat. Dányádiné Molnár Cecília elmondta: ha egy fogantyúval ellátott, piros színű hám van a kutyán, akkor „dolgozik”, ezért nem szabad megzavarni. Az állatoknak szájkosarat nem kell hordaniuk, és bármilyen épületbe bemehetnek.

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában