átalakulás

2021.04.14. 14:00

Van elég muníció, ami külhoni elismerést is hozhat a campusnak

Október első napjaiban megrendezik a Kaposvári Állattenyésztési Napokat – jelentette be Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem rektora. Tájékoztatott arról is, hogy a Kaposvári Campusra idén hatszázzal több diák jelentkezett, mint a korábbi évben.

Góz Lilla

Egy modellváltás következményeként négy egyetem és ezek kutatóbázisainak integrációja zajlott le a közelmúltban. A Kaposvári Egyetem is a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) része lett, amely február elseje óta alapítványi fenntartásúvá vált.

– Sikerült az átalakítást úgy elvégezni, hogy az oktatás zavartalan volt – mondta kedden Gyuricza Csaba, a MATE rektora. – A koronavírus-járvány ugyanakkor komoly akadályozó tényező volt, hiszen online oktatásra kellett áttérni. Az egységes szervezetben jelenleg 2500 munkavállaló dolgozik és 14 ezer hallgató tanul.

A rektor kiemelte: tavalyhoz képest jelentősen nőtt a tagintézmények képzései iránti érdeklődés. – Kaposváron az agrárképzésekre tavalyhoz képest 90 százalékos a jelentkezések növekedése, a pedagógusképzéseknél 30 százalékos emelkedést tapasztaltunk, összességében hatszázzal több diák választotta a somogyi campust – sorolta Gyuricza Csaba.

Annak érdekében, hogy a színvonalas oktatást garantálni tudják, komoly tervek megvalósítását tűzte ki a MATE vezetése. – Egy egyetem esetében 8-10 éves tervezési ciklusokban kell gondolkozni, szeretnénk Európa legjobb száz egyetem közé tartozni, ugyanakkor Közép-Európa legjobb agrár felsőoktatási intézményévé válni – jegyezte meg a rektor. – Minden campusunknak van olyan erőssége, amely az egyetemet a nemzetközi színtéren még elismertebbé tudja tenni.

Számos infrastrukturális fejlesztést hajtanak végre a közeljövőben, és szeretnék, ha minél több fiatal maradna a tanulmányai befejezése után az egyetemen. – Épületeket fel lehet húzni egy-két év alatt, de kinevelni egy generációt, amely az oktatás-kutatás területén a nemzetközi színvonalat fenntartja, ez hosszú távú építkezés lesz – mondta el Gyuricza Csaba.

Tavaly elmaradt, az idén megtartják, húszezer látogatót várnak a KÁN-ra

A Kaposvári Campus esetében számos infrastrukturális fejlesztést terveznek, az állattudományi kutatások területén a jövőben a Pannon Lovasakadémia és a Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont is megújulhat. – Napirenden van a hidegvérű lovak törzstenyészetének kialakítása Bőszénfán, szeretnénk az állatállományt is fejleszteni a szarvasfarmon, amely az országban egyedülálló értéket jelent – sorolta Gyuricza Csaba. Kiemelte: tavaly a vírushelyzet miatt elmaradtak a Kaposvári Állattenyésztési Napok, de idén ősszel szeretnék megszervezni. – Feltett szándékunk, hogy október elsején és másodikán megrendezzük a KÁN-t, amely elsősorban a fiatalabb generációt szeretné most megszólítani, várunk legalább 20 ezer látogatót színvonalas programokkal bízva abban, hogy a korábbi évekhez hasonló színvonalat garantálni tudjuk – zárta gondolatait a rektor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában