madarak és fák napja

2021.05.11. 10:00

Gazdag Somogy madárállománya, megjelentek a vörhenyes fecskék

A madarak és a fák napjára emlékeztek a természetvédők hétfőn. A koronavírus-járvány miatt azonban az idén sem tudtak programot szervezni, ezért online formában hívták fel az emberek figyelmét a jeles napra.

Marosi Gábor

Molnár Marcell, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kaposvári csoportjának vezetője elmondta: minden évben fontos felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy a madarak és a fák alapját képezik az emberi életnek. A jeles nap egyik fontos része, hogy május 10-én, illetve az utána következő napokban a gyerekeket ki kell vinni a természetbe és ott megmutatni az élőlényeket. A jelenlegi helyzetben erre most nincsen lehetőségük, a MME honlapján viszont több hasznos információ is található a madárvédelemről, illetve azokról a vonuló állatokról, melyek most kezdtek el költeni, vagy fiókáik már kirepültek a fészekből.

Molnár Marcell hangsúlyozta, mennyire sokat tehetünk azért, hogy megvédjük a madarakat. Megtudtuk, a legnagyobb segítségre most a fecskéknek van szüksége. – Érdemes kihelyezni műfészkeket – mondta a szakember. – Talán még most sincs késő ehhez, bár ezeket akkor szoktuk kitenni, mielőtt visszatérnek. Sarazóhelyeket viszont lehetne csinálni a fecskéknek, hogy a madarak alapanyagot tudjanak gyűjteni a fészeképítéshez. Fontos, hogy a meglévő fészkeket ne verjük le a házak faláról. Egyrészt, mert tilos, másrészt ezzel meg lehet tizedelni a fecskeállományt – tette hozzá az MME kaposvári csoportjának vezetője.

Igen gazdag a somogyi állomány, megjelentek a vörhenyes fecskék is

Magyarországon jelenleg több mint négyszáz madárfaj él, bár ez évről évre változik, hiszen újabb állatok jelennek meg hazánkban. Jelenleg például egyre gyakrabban lehet találkozni a vörhenyes fecskével. Molnár Marcell kiemelte: Somogy madárállománya nagyon gazdag, hiszen sok az erdős, bokros és tavas terület, amely kifejezetten kedvez nekik. A szakember hozzátette: rétisasból a megyében található meg az ország egyik legnagyobb állománya, de más védett faj, például a fekete gólya létszáma is kiemelkedő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában