korlátozások

2021.05.11. 20:00

Kosár és kocsi tartja kordában a vásárlók hadát

Nem találtak hiányosságot a fogyasztóvédelmi szakemberek a somogyi boltok ellenőrzésekor, az összes üzlettípus betartotta a járvány miatt elvárt létszámkorlátozást. A vásárlók sem panaszkodtak hosszú várakozási időre.

Góz Lilla

Egy óriási tábla fogadja az egyik kaposvári áruház bejáratánál a vásárlókat. Ezen az áll, hogy 351 vevő tartózkodhat egyszerre az üzletben és kérik, hogy tartsák a másfél méteres távolságot.

Jánosiné Tordai Tímea a kislányával érkezett az üzletbe bevásárolni. – Egy esetben fordult elő, hogy pár percet kellett várnom a bejáratnál, de szerintem ennyi idő kibírható – mondta az édesanya.

Kardos Gáborné sem tapasztalt fennakadást. – Eddig mindig szerencsém volt, csak a bankban és a postán kellett várnom, az üzletekben nem volt probléma. Tömeget sem tapasztalok, lehet tartani a biztonságos távolságot – foglalta össze a vásárló.

Megkeresésünkre a kaposvári Interspar sajtóosztálya azt közölte: a kormányrendelet betartása érdekében áruházaik vásárlóterébe kizárólag bevásárlókocsival vagy bevásárlókosárral lehet belépni és ezeket csak egy vásárló használhatja. Kivételt képeznek ez alól a szabály alól a 14 év alatti kiskorúak, illetve a 65 év feletti vagy fogyatékossággal élő személyek segítői. Csak annyi bevásárlókocsi és bevásárlókosár érhető el az áruházak bejáratánál, ahányan egyidejűleg az eladótérben tartózkodhatnak.

Az elmúlt hetekben a Somogy Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya harminc hatósági ellenőrzést végzett. Azt tapasztalták, hogy a megyében valamennyi vállalkozás jogszabálykövető volt, hiányosságot nem állapított meg a hatóság.

Ellátogattak áruházláncokba, hús-hentesáru üzletekbe, pékségekbe, ruházati üzletekbe, drogériába, mezőgazdasági szaküzletbe, könyvesboltba, nemzeti dohányboltba is. Az ellenőrzött üzletek bejárata előtt valamennyi esetben jól láthatóan kifüggesztették, hogy az üzlet vásárlóterében egy időben hány vásárló tartózkodhat. Azt tapasztalták, hogy a létszámkorlátot betartották, sőt egyes multiáruházakban a jogszabálynál szigorúbban határozták meg a létszámot. 15 négyzetméterenként egy személy tartózkodhatott az üzletben. A kosarakat és bevásárlókocsikat rendszeresen fertőtlenítették, a fertőtlenítő folyadék utántöltését biztosították.

– Az ellenőrzések során a vállalkozások jogszabálykövető, együttműködő hozzáállást tanúsítottak, a helyszínen a hatóság által kért adatokat, nyilvántartásokat, egyéb információkat megadták – tudtuk meg a kormányhivataltól. – Fogyasztói beadvány, jelzés szintén nem érkezett a védelmi intézkedések megsértésével kapcsolatosan.

Türelmesen várnak

Egy hónapja annak, hogy újranyithattak a nem napi fogyasztási cikket árusító boltok is. – Üzletünk ötven négyzetméter és a jogszabály szerint öt vásárlót engedhetek be, de úgy döntöttünk, hogy egyszerre csak négyen jöhetnek be – mondta el Faragó Brigitta, az egyik kaposvári ruhaüzlet vezetője. Hozzátette, a bejáratnál figyeli a létszámot. Egy másik, marcali bolt területéből adódóan mindössze két vásárlót engedhet be egyszerre. – Előfordult, hogy figyelmeztetnem kellett a vásárlót, hogy kicsit várnia kell, de a többség türelmesen kivárta. Viszont azt tapasztalom, hogy a kirakott kézfertőtlenítőt már kevésbé használják a vásárlók – jegyezte meg az eladó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában