felújítás

2021.05.08. 12:00

Pörkütt Márton fejfáját is felújítják

A Marcali-hát gerincén egy nevezetes csomópontban, a Kezesfánál futnak össze a környező településekből érkező erdei utak.

Kiss Kálmán

Azon a helyen egy jól azonosítható tájékozódási pontnak számító hatalmas tölgyfa állt egykor, amely azonban kiszáradt, így az akkori emberek az onnan induló utak irányaiba mutató ágakat kézformájúra faragták és természetes útjelzőként használták. Azonban ezt a fát is elérte később a végzete és kidőlt. Ezért a helyén újra és újra útjelző oszlopokat állítottak és az eredeti fa emlékére – hol bádogból, hol fából – kézformájú táblákkal látták el, ám ezek felett is eljárt az idő.

Szerencsére a környéken napjainkban is vannak lelkes természetjárók és hagyománytisztelők, akik önkéntes munkával nemcsak a Kezesfát, hanem az onnan nem messze található Pörkütt Márton fejfáját is felújították. A rejtélyes erdei sír pontos eredete ismeretlen, a sírhantról nemigen lehet többet tudni, mint ami a kereszt feliratán szerepel: „Itt nyugszik PÖRKÜTT MÁRTON, betyárok áldozata”, továbbá: „Állíttatta 1936 PÁGER erdőőr”.

Fotó: Kiss K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában