kisosz szezonindító

2021.06.12. 09:00

Erős szezonra készülnek a balatoni vendéglátósok

A kereskedőket és vendéglátósokat tömörítő Kisosz 2021 nyarán erős balatoni idényre számít, a keddi, balatonszárszói szezonindító vállalkozói rendezvényükön csaknem hatvanan vettek részt. A víziközmű-fejlesztési hozzájárulás és a turisztikai pályázatok mellett a főszezonra időzített ellenőrzésekről is szó esett.

Harsányi Miklós

– A vállalkozóknak víziközmű-fejlesztési hozzájárulást kell fizetniük a szolgáltatónak, ám nemrég változott a mérési gyakorlat – hangsúlyozta Kertész Rezső, a Kisosz megyei társelnöke. – Ez azt jelenti, hogy szűkebb időszak alapján számolják a napi átlagos víz-, illetve szennyvízfogyasztást, s emiatt sokaknak többet kell fizetniük. A Kisosz ezt ellenzi. Felvetésünket elfogadta a DRV, s így egyelőre nem kötbéreznek. S megállapodtunk abban, hogy az ügyben hamarosan folytatjuk az egyeztetést, s ha szükséges, jogszabályváltozást kezdeményezünk.

Kertész Rezső kiemelte: a balatoni vendéglátósok, kereskedők az idén erős szezonra számítanak. A déli parton vakációzók döntő részét előreláthatóan hazai vendégek alkotják, s a forgalmat tekintve döntő, hogy mennyien érkeznek majd július 15. és augusztus 20. között. A vállalkozók abban bíznak, hogy az időjárás kegyes lesz a nyár közepén, s így a pihenni vágyók 7-8 hétvégén folyamatosan jönnek a Balatonhoz. A magyar családok körében népszerű a hosszú hétvégés nyaralás, rendszerint 3-4 éjszakát töltenek a tóparton. A vendéglátóhelyek számát tekintve az elmúlt időszakban kisebb változás figyelhető meg. A KSH adatai szerint 2015-ben 1454-et tartottak nyilván a déli part településein, 2019 decemberében 1426-at, tavaly év végén 1421-et. A társelnök hangsúlyozta: a balatoni üzletek, vendéglátóhelyek nagyjából 10–15 százaléka évente üzemeltetőt cserél. S a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is gond, s a gyakorlattal rendelkező felszolgálók, szakácsok, bolti eladók, pénztárosok gyorsan állást találnak.

Beoltva már a dolgozók

A Kisosz keddi balatonszárszói vállalkozói fórumán az is elhangzott: a balatoni vendéglátásban dolgozók nagy része már felvette a koronavírus elleni vakcinát. A fórum résztvevői kezdeményezték, hogy a Kisosz címkével ellátott üzletekben tájékoztassák a vásárlókat arról, hogy ott védettséggel rendelkező alkalmazottak szolgálják ki a betérőket.

A megyei kormányhivatal valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai adtak tájékoztatást a jogszabályváltozásokról, s az ellenőrzések tapasztalatairól. Kertész Rezső azt mondta: a revizorok a somogyi vizsgálatok nagyjából egyötödénél találtak mulasztást, hibát. Alkalmi foglalkoztatás és nyugtaadás: az idén ezt is nézik a szakemberek. S a megyei társelnök megnyugtatónak nevezte, hogy a hatóságok célja a megelőzés, s nem a büntetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában