tűzesetek

2021.06.24. 12:15

Öt mezőgazdasági munkagép gyulladt ki az elmúlt évben a somogyi földeken

A somogyi gazdaságokban a közelgő aratásra készítik fel a kombájnokat, a traktorokat és a munkagépeket.

H. M.

Fontos a szakszerű karbantartás, megyénkben tarló-, gabona- vagy mezőgazdasági tűz miatt 2019-ben csaknem 20 esetben volt szükség a tűzoltók beavatkozására, 2020-ban öt mezőgazdasági gép gyulladt ki, illetve 11 gabonatábla- és bálatűzhöz riasztották az egységeket. – Két kombájnt készítünk fel az aratásra – mondta Horváth István, a kaposvári Kapostáj Zrt. műszaki vezetője. – A hét traktorunk és a bálázók is készen állnak. Felkészítésre összességében ötmillió forintot költünk. A gépszemlét július elején tartjuk, a betakarítást a csaknem 400 hektárnyi búza vágásával kezdjük.

Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke hangsúlyozta: a somogyi gazdálkodók időben felkészültek az aratásra. A műszaki ellenőrzésre, a kisebb-nagyobb karbantartásra több száz millió forintot költhettek a vállalkozások.

 

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint az aratást és a hozzá kapcsolódó munkálatokat csak olyan gépekkel lehet elvégezni, amelyek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítás előtt gépszemlén elvégezték. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban külön rész szól a munkagépek aratási részvételéről. Az ilyen járműveken jól hozzá férhető helyen kézi tűzoltó készüléket kell tartani, amely általában elég is a kezdeti tüzek oltásához. A munkavégzés előtt meg kell győződni arról, hogy a jármű megfelel-e a követelményeknek, és a gépkezelőnek a szünetekben és a feladat befejezése után is meg kell vizsgálnia a berendezés meghatározott részeit, hogy nem rakódott-e rá éghető anyag.

Dohányozni tilos

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arra is felhívta a figyelmet: tilos a gabonatáblán, a járművek és munkagépek vezetőfülkéjében dohányozni.

A munkagépek üzemeltetője végzi a gépszemlét a betakarítási munkálatok előtt. Ahol ötnél több mezőgazdasági járművet érint a vizsgálat, azokon a helyeken a műszaki ellenőrzést tíz nappal előbb írásban be kell jelenteni az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában