tiltott vizek

2021.06.18. 11:30

Nem csak veszélyes, drága is lehet a csobbanás a somogyi tavakban

Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy népesülnek be természetes vizeink a megyében. A belső-somogyi falvakban élők közül azonban sokan nem jutnak el a Balatonra, de mivel ők is szeretnének lubickolni, maradnak hát a közeli halastavak, bányatavak.

Kovács Gábor

20200706 Győrújfalu Bányató helyzet. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Egy évvel ezelőtt Belső-Somogyban a nyár elején áldozatot is követelt a szabadtéri fürdőzés. Egy tízéves kisfiút a mikei halastóból kellett kimenteni, közben az édesapja a vízbe fulladt. A gyerek nem tudott úszni, az apa igen, a párja szerint korábban többször átúszta a tavat. A tragédiát mégsem tudták elkerülni.

– A legjobb tudomásom szerint a halastóra fürdeni már nem jár senki – felelte érdeklődésünkre Tóth Árpád mikei polgármester. – Eddig sem sokan jártak le, és akik igen, azok is inkább orvhorgászat miatt. Egyáltalán nem éri meg, mert a haltermelő tónál különféle vegyszereket és gyógyszereket használnak, ezért a vize fürdőzésre alkalmatlan, hiába csábít a nagy melegben.

Az ország halastavainak a harmada Somogyban van, de a somogyi halastavakat többnyire jól őrzik. A mikei halastónál is tábla tiltja a fürdést, és akit a halőr tilosban ér, feljelenti. Ha nagy a kánikula, akkor a nagyatádi vagy a csokonyavisontai fürdőbe utaznak a mikeiek közül azok, akik megengedhetik maguknak.

A somogyi természetes vizek szép környezete sok kirándulót vonz a nyáron, de csak néhol szabad fürdeni. Ilyen a gyékényesi kavicsbányató, a Kotró, ahol nem túl zsúfolt, kicsi strand várja azokat, akik idetalálnak. Ledniczky Mária jegyző szerint nem kellett megbüntetni senkit tiltott helyen fürdőzés miatt.

Tiltott helyen csobbanni az egészségügyi kockázatok miatt sem érdemes, de a kiszabható pénzbírság miatt sem. A helyszínen a rendőrség, a közterület-felügyelő, a halászati és az önkormányzati természetvédelmi őr is kiszabhat bírságot, vagy figyelmeztetheti az illegális fürdőzőt. A helyszíni bírság 5 ezertől egészen 50 ezer forintig terjedhet, ám ha fél éven belül ismét tetten érik a szabálysértőt, akkor már 70 ezer forintos büntetésre is számíthat. Ha feljelentik, akkor 150 ezer forintra rúghat a bírság összege, amit 30 napon belül kell kifizetni.

Fontos megjegyezni, hogy nemcsak az számít fürdésnek, ha valaki teljes testével megmártózik, hanem az is, ha csupán matracon lebeg a vízfelszínen, vagy csupán térdig gázol a habokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában