felsőoktatás

2021.06.19. 19:00

Somogyi hallgatókat is várna majd a Fudan

A Fudan Egyetem lesz vélhetően a „kínai selyemút” a tudás világában – ezt Mátrai Márta jelentette ki a minap a parlamentben, ugyanis a kormány az Országgyűlés elé terjesztette a Budapest Diákváros megvalósításáról szóló törvényjavaslatát.

Lőrincz Sándor

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A háznagy a plenáris ülésen többek között arról beszélt, hogy a Déli Városkapu fejlesztésén belül e kiemelten közérdekű beruházás létrejöttét egy 2018-ban született törvény teszi lehetővé. Így a főváros az Észak-Csepel és a Dél-Pest–Soroksári Duna-ág mentén lévő, rehabilitációra szoruló, úgynevezett rozsdaövezetnek tartott területén impozáns, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő diákváros épülhet.

A kaposvári országgyűlési képviselő elmondta: a kormány észszerű, jövőbe mutató lehetőségnek tekinti e tervet, hiszen Budapest ezen elhanyagolt részét az ifjú nemzedékek, s az oktatás érdekében kívánja megújítani. A Budapest Diákváros világszínvonalú, a magyar hallgatók számára is nyitott nemzetközi egyetemi képzésnek ad helyet. A beruházás során létrehozott épületek és egyéb vagyonelemek az állam tulajdonába kerülnek.

Mátrai Márta arra is emlékeztetett, hogy hosszú előkészítést követően a megvalósulás szakaszába ért Magyarországon a világ egyik kiemelkedő egyetemi campusának építése, a Fudan Hungary Egyetem. Orbán Viktor miniszterelnök már 2017. májusi pekingi tárgyalásai alkalmával jelezte partnere felé, hogy a felsőoktatási együttműködés további erősítése érdekében örömmel fogadná egy kínai egyetem alapítását Magyarországon.

A háznagy állítja: a Fudan Egyetem keretében Közép-Európa szívében megvalósulhat a kulturális, tudományos és nemzeti sokszínűség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában