helyben készül

2021.07.15. 17:00

Friss uborka, buzsáki hímzés és mosolygós hajas babák

Újra benépesült termelőkkel, kézművesekkel Somogyvár központja. Tucatnyian kínálták portékájukat. A leggyorsabban a helyi közmunkások termelte uborka, valamint a somogyjádi sajtműhely friss túrója és tejföle fogyott.

Góz Lilla

– Ez az ősi vézás minta, amelyet piros-kék fonallal töltünk ki – mutatta szebbnél szebb hímzéseit Nagy Erzsébet. A buzsáki asszony két társával érkezett első ízben a termelői piacra. – A terítők mellett készítettünk hímzett telefontartót, levendulazsákot, tűpárnát, könyvjelzőt, hűtőmágnest, szemüvegtokot is – sorolta a buzsáki hímző, aki gyermekként ismerkedett meg a motívumokkal édesanyja révén.

Radák Renáta 2019 óta foglalkozik tehéntej feldolgozásával. – Jersey teheneink tejéből készítünk parenyicát, grill-és friss és érlelt sajtokat, tejet, tejfölt, túrót, utóbbi már elfogyott az első fél órában – mondta el Radák Renáta, az Igazi Ízek Sajtműhely kistermelője. Somogyi Istvánné már visszatérő vásárló, ezúttal sajtot, tejfölt és mézet vett a piacon. A helyi közmunkások frissen szedett uborkáit is hamar elkapkodták.

 

– A kézműves boltból hozott száraztészták mellett a közmunkásaink készítette kenyeres-és bevásárló kosarakat is keresték – mondta el Vargáné Balatincz Krisztina, Kelevíz polgármestere. Hozzátette: a pandémia alatt az online rendelésekből volt több, de a nyitás óta számos piacon, vásárban megtalálhatók termékeik. Az akác, hárs és repceméz mellett aranyvessző, bíborhere, valamint vadszeder mézet kínált Bosztonics Péter, aki a Dél-Balatoni Méhész Egyesület képviseletében érkezett. Hozzátette: a vásárlók többsége egyre nyitottabb az új ízek felé, többen kóstolták meg a csipkebogyós mézkészítményüket is.

Hegedüs Henrietta, a vásár főszervezője elmondta: a finomságok mellett számos kézműves kínálta portékáját. Ambrus Petra horgolt fülbevalókat és terítőket kínált, Récsei Szilvia mosolygós babái mellett Németh Katalin festményeit, papírvirágait mutatta be. Lőrinczné Gyurákovics Anett fonalból horgolt táskáit is megcsodálták a helyi kert illatozó levendulacsokrai környezetében. – A helyben és környékben értéket alkotó kézművesek, termelőknek szerettünk volna lehetőséget adni, hogy bemutathassák termékeiket és egyre több a kiállító mellett a vásárló is – mondta el Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában