Elit Challenge Kadét Edition

2021.07.18. 15:26

Önmagát is legyőzte a mesterlövész kadét

Az amerikai különleges egységek kiképzéseire hasonlító Elite Challenge elnevezésű túlélőtábor évek óta sikeres rendezvény a legkeményebbek körében. Az elmúlt hetekben Orfűn, a Magyar Honvédelmi Sportszövetség támogatásával rendezték meg ennek a tábornak a fiatal kadétokra specializált változatát. Megyénket két fiatal is képviselte a hét napos megmérettetésen.

Barkóczy László

– Ebben az évben először szerveztünk ilyen jellegű eseményt kadétjaink számára – mondta el kérdésünkre Kéri Zoltán, az esemény egyik szervezője. – A kemény kiképzőtáborba az ország tizenöt kiemelt iskolájából jelölhettek fiatalokat a helyi instruktorok. kadét

Kaposvárról másodmagával Halász Zalán kadét képviselhette az Eötvös Lóránd Műszaki Szakgimnáziumot, ahol szintén folyik ilyen jellegű képzés. Ez már csak azért is különleges, mert Zalán még csak tizenöt éves. A halk szavú, ám nagyon elszánt fiatal ezt a kiképzést is egy lépésnek tekintette, a mesterlövésszé válásának útján.

– Mindenképpen szerettem volna kipróbálni magam, ilyen nehéz körülmények között is – mesélt a kezdetekről Zalán. – Ezért is örültem, hogy a kaposvári instruktor méltónak talált engem is, hogy részt vegyek a kiképzésen.

Csak a legjobb kadét kerülhetett a kiképzésre

Zalán amellett, hogy judozik, folyamatosan és tudatosan készült arra, hogy elinduljon ezen a hét napos kiképzésen. Felettesei, tanárai, és instruktorai is felkészültnek látták mind fizikailag, mind mentálisan.

– Az Elit Challenge Kadét Edition, egy kicsit könnyített változata, a felnőttekre tervezett kiképzőtábornak – folytatta Zalán. – Nem túlságosan persze, ez inkább csak annyit jelentett, hogy nem egyszer kaptunk enni egy nap, hanem kétszer, olykor háromszor is. Illetve, hogy nem egy-két órát aludhattunk naponta, hanem akár hármat, négyet is.

A tábor egyik nem titkolt célja, hogy a legjobbak közül válogassa ki a legkiválóbb katona-jelölteket. Tudta ezt Zalán is, és mindent megtett, hogy a feladatokat maximálisan teljesítse.

– Nagy hangsúly volt az összhangon, nem hagytunk hátra senkit – emelte ki Halász Zalán a csapatmunka jelentőségét, a sikerhez vezető úton. – Teljes menetfelszerelésben, a napi 25 kilométeres menetgyakorlatoknál bizony el is kélt a segítség olykor.

A fiatal kadét szerint a menetgyakorlatok mellett játékos feladatok is voltak. Hamar kiderült azonban, hogy egészen más fogalmai vannak a játékról, mint a vele egykorú gyerekeknek.

– A vizes napon egy hatalmas farönköt kellett cipelnünk, majd azzal úsztunk, és különböző feladatokat hajtottunk végre a „segítségével” – emlékezett vissza a szerinte játékos feladatokra Zalán. – De volt, hogy a sérültnek jelölt társunkat cipeltük terepen kilométereken át. A térképészeti gyakorlat például még vicces is volt. Egyik este kiküldtek bennünket az éjszakába, hogy találjunk meg egy kijelölt pontot. Hosszú órákig bóklásztunk a vaksötétben, de csak nem lett meg az a pont. Mint utóbb kiderült, ott volt tőlünk vagy tíz méterre...

A 25 kilométeres menetgyakorlatot teljes ruházatban, 20 kilós hátizsákkal és egy súlyhű karabély-modellel a vállukon kellett teljesíteniük a fiataloknak. Hat óra állt rendelkezésükre, mely után nyolc perc pihenő járt. Aztán folytatódott is a kiképzésük tovább.

– A kiképzés alatt természetesen számos sérülést is szereztünk – mesélte Zalán. – Nekem sajnos még a tábor előtt leégett a vállam, azt a karabély szíja nagyon csúnyára dörzsölte. De csak úgy mint a többieknek, a menetgyakorlatok eléggé elbántak az én talpammal is.

A kadét persze nem sérült meg, csak úgy csinált

Zalán a kiképzést öt napig bírta. Aki feladta, annak az amerikai katonás filmekből is ismert harangot kellett megkongatnia, majd elmondani társainak, miért adja fel a küzdelmet.

– Miután visszatértünk a sokadik menetgyakorlatunkról, alhattunk pár órát – szomorodik el Zalán. – Mikor felébredtem égett mindenem, és olyan izomlázam volt, amilyet még életemben nem éreztem. Visszagondolva, fizikailag még bírtam volna, de ott és akkor mentálisan nagyon kimerültem. Hirtelen ötlet volt, hogy én kongatok, és befejezem. Öt perc múlva már meg is bántam, de már nem volt mit tenni...

Sok kadét sikerrel vette az akadályokat

Zalán nagyon büszke a társaira, és arra csapatra, akikkel együtt küzdött. Tisztességesen helytállt, és bízik abban, hogy a következő években is megmérettetheti magát. Még kadétként, aztán majd a felnőtt kiképzésen is. Úgy gondolja, hogy ha jó mesterlövész szeretne lenni, sikerrel kell teljesítenie ezeket a kiképzéseket is. Addig pedig vár rá iskolája, ahol szeptembertől – mint az évfolyama legjobbja – a kilencedikesek parancsnoka lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában