videóval!

2021.07.01. 18:00

Nyílzápor a Kassai-völgyben, megkezdődött a lovasíjász vb

Nyílzáportól és vágtázó lovaktól volt hangos csütörtökön a Kassai–völgy. Az Egyesült Államokból és Kanadából is érkeztek lovasíjászok, hogy a világbajnokságon versenyezzenek. Mindannyian a hungarikumként jegyzett Kassai–féle módszert tanulták és tudásukról adnak számot pénteken és szombaton.

Góz Lilla

Óriási sátrak és jurták magasodnak a Kassai-völgy bejárata előtt. Volt, aki supra szállt és felfedezte a patakot deszkáján ülve. Több mint fél tucatnyi ország versenyzője tanyázik itt. Mindannyian a Lovasíjász Világbajnokság és a Nemzetközi Lovasíjász Bírók Találkozójára érkeztek. A pályák körbe lovaglásával kezdődött a gyakorlás a Kassai-völgyben csütörtök délelőtt, majd íjat ragadtak a versenyzők és többször a céltáblák közepébe találtak.

A csatatéren pedig ember alakú bábukat kellett eltalálniuk. A pár perces pihenőidőben pedig a nyílvesszőket a Kassai-iskola fiatal növendékei szedték össze.

– Először jár ezen a pályán a lovam, az előbb a bozótba is bevitt, pár tüske a kezemben landolt – mondta el mosolyogva Borsos Róbert, aki 2003-ban ismerkedett meg először a lovasíjászattal, amelyet azóta is művel. Zentán, Délvidéken született, de Kanadában él. – 2005 óta minden évben itt vagyok, azt tapasztalom, egyre többen érdeklődnek Kanadában is lovasíjászat iránt, csak sokszor hiányzik a kitartás és nem elég elszántak, hogy a folyamatos edzéseken részt vegyenek – sorolta a versenyző.

 

Szmrecsányi Benedek és Szmrecsányi Fülöp Lehel fél évesek voltak, mikor szüleik segítségével először lovon ültek. – Beleszülettünk a lovasíjászatba, a szüleink is művelik, most először versenyzünk, de remélem elhozzuk az első vagy második helyezést – mondta el a fiatal versenyző. Testvére, Fülöp szerint ahhoz, hogy valaki jó lovasíjász legyen, nagyon sokat kell kitartóan gyakorolnia.

– Csütörtök a bemelegítésről szólt, pénteken egy junior és egy amazon versenyt rendezünk, majd szombaton lesz a nagy nemzetközi verseny – sorolta Szmrecsányi Márton, a Kassai lovasíjász iskola kánja. Hozzátette: Kanadából, az Egyesült Államokból, Ausztriából, Dél-Afrikából, Szerbiából, Szlovákiából és Romániából is érkeztek tapasztalt versenyzők.

– A pandémia miatt foghíjas a versenyzőink száma, de erős a mezőny, hatvan indulóra számítunk – mondta el Kassai Lajos, aki 1994-ben rendezte az első lovasíjász versenyt. 2020-ig bezárólag 580 versenyt bonyolítottak már le. Idén ugyan nem versenyez, de ettől függetlenül rendszeresen edz, hogy a világszerte tartott bemutatóin helyt tudjon állni. – A szándék a legfontosabb, hogy valaki akarja ezt csinálni: van, aki a ló, az íjászat vagy a magyar történelem iránt érez vonzalmat, mást pedig a közösség vonz, nyilván vannak olyan versenyzők is, akik komoly eredményeket szeretnének elérni – sorolta Kassai Lajos. Kiemelte: mindegyik versenyző a Kassai-módszert tanulta, jelenleg 12 országban vagyunk hivatalosan jelen és további 15 országgal van kapcsolatunk, ahol a pályákat is kialakítottuk már.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában