Minden napra Balaton

2021.07.13. 17:25

Szabad szemmel látható a kékalga, de csak a part mentén

A mérések alapján az elmúlt hetekben csupán alacsony koncentrációban volt jelen a Balatonban, ám már a múlt héten szabad szemmel is tapasztalható volt a vizet kevésbé vonzóvá tevő fonalas kék alga jelenléte.

Turbéki Bernadett

Fotó: Shutterstock

A partok mentén időszakosan felgyűlő algatelepek nemcsak gusztustalanok, de szemirritációt és viszketést is okozhatnak. Bár a szeles időjárás után várható lett volna az alga eltűnése, a szakemberek szerint az alga jelenléte és annak mértéke folyamatosan változik.

– Sok mindentől függ, hogy milyen koncentrációban van jelen. A legutóbbi nyíltvízi méréseink alapján a négy méteres vízoszlopban még a megengedett határérték alatt van a kék alga, de a sekélyebb vízben már koncentráltabb a jelenléte, szabad szemmel is látható. Inkább lokálisan van jelen egyes területeken – tájékoztatott Somogyi Boglárka, a tihanyi Limnológiai Intézet algológusa, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes az ÁNTSZ-nek jelezni, ha a strandon algásodást tapasztalunk. A kékalga jelenlétével kapcsolatos hivatalos méréseket ugyanis az ÁNTSZ rendeli el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában