fotók

2021.07.21. 19:20

Ugranak az ejtőernyős kadétok a Honvédség szavára

Az első ugrást már teljesítették a kadétok Kaposújlakon, a Honvédelmi Sportszövetség ejtőernyős táborában. A tizennyolc fiatal az egyhetes kurzus első napjaiban az elmélettel ismerkedett, a hét második felében viszont az ugrásoké lesz a főszerep.

Marosi Gábor

Az ország tizenöt kadétképző intézményéből érkeztek diákok Kaposújlakra. A Honvédelmi Sportszövetség hagyományteremtő szándékkal szervezte meg az ejtőernyős tábort. Céljuk, hogy minél több fiatallal megszerettessék a sportot és megfelelő utánpótlást neveljenek a hazai ejtőernyős közösségnek.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke a kaposújlaki reptéren elmondta, a sporttáborok fejlesztik a fiatalok önismereti képességeit és segítenek felkészíteni őket a különféle kihívásokra. – Ez a tábor a bátorság próbája. Aki ezt ilyen fiatalon ki meri próbálni és a saját képességeit elviszi egészen a tűréshatárig, ő valóban bátor ifjú – hangsúlyozta Simicskó István. – Nagyon fontos, hogy vannak ilyen diákok. Az államnak, a Honvédelmi Sportszövetségnek és a Magyar Honvédségnek első sorban az a feladata, hogy a munkamegosztás keretei között lehetőségeket teremtsenek a fiataloknak. Ez a honvédelem számára hasznos tevékenység, mert olyan típusú képzéseket nyújtunk, amelyek a katonai pályához kötődnek – tette hozzá Simicskó István.

A táborozó kadétok között nemcsak fiúk, hanem lányok is tanulják az ejtőernyőzés alapjait. Grünfeld Zsófia, a kaposvári Eötvös diákja is teljesítette már az első ugrást. Elmondása szerint nagy szélben, 1400 méterről kellett kiugraniuk a repülőből. – Féltem, amikor lenéztem a mélybe, de arra gondoltam, hogy ezen túl kell lépni és meg kell csinálni – mesélte az élményt Grünfeld Zsófia. A kadét hozzátette, első alkalommal az oktató kezelte a nyitóernyőt és amikor leugrottak a gépről az automatikusan kinyitotta az ejtőernyőt. Pár ugrás után azonban mindent maguktól csinálnak majd a diákok.

Szilbek István, a komáromi Kempelen Farkas Gimnáziumból érkezett Kaposújlakra. A kadét nagy álma, hogy felnőttként majd a honvédségben szolgáljon, ezért is örült annak, hogy kiválasztották az egy hetes táborba. A komáromi diáknak nem ismeretlen a légtér. A Honvédelmi Sportszövetség keretein belül egy vitorlázó repülős képzésen is részt vesz. A szerdai sajtóeseményen Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere elmondta, Kaposvár számára is fontos a honvédelmi nevelés, ezért a Honvédelmi Minisztériummal közösen egy honvéd kollégiumot szeretnének majd létrehozni a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában