feledés homálya

2021.07.18. 16:00

Új célokkal töltik meg a régi könyveket Imremajorban

Elolvassák és a polcra kerül. Gyűlik és porosodik. A legtöbb könyvnek ez a sorsa. Persze van olyan, amelyekhez ragaszkodik az olvasó, s kedvencként el nem adná, de gyakran előfordul, hogy nem tudnak mit kezdeni vele. Imremajorban megtalálták a megoldást.

Turbéki Bernadett

Szinte minden műfaj megtalálható Imremajorban, a Hunyady-udvar könyvtárszobájában, ahol régi és kevésbé kopott könyvek is várják új olvasóikat. Valamennyit elolvasta már valaki, majd adományként került az Imremajorban működő Majorka Alapítványhoz, mert a tulajdonosok sajnálták kidobni, vagy nem akartak begyújtani velük.

– Folyamatosan érkeznek hozzánk a könyvek. A célunk az újrahasznosítás. Mindenütt tele van velük a pince, a padlás. Sajnálták őket kidobni, mert ahhoz túl nagy érték. Azzal, hogy az alapítványnak adományozzák, támogatnak bennünket, mert a látogatóink egy jelképes összegért vásárolnak belőlük. A befolyt összeget pedig a település környezeti fejlesztéseire fordíthatjuk. Így segítünk a terület tulajdonosának a fűnyírásban, parkosításban – mondta Antics László, a Majorka Alapítvány alapítója. A könyvekből befolyt támogatásból azt a monumentális méretű Vörös Géza-festményt szeretné felújíttatni, amelyet a festő akkoriban alkotott, amikor az ötvenes években munkaszolgálatos volt Imremajorban.

A „könyvmoly” szobát egész héten látogatják az érdeklődők. – Nem először vagyunk itt, rendszeresen járunk a kézműves piacra is. Most elsősorban gyerekkönyveket válogattunk. A fiamnak egy német könyvet, egy ókori háborúkról szólót találtunk és a nagymamának is viszünk legendás növényekről egy kiadványt – sorolta Gálhidi Zoltán, miközben a becsületkasszába dobta a könyvek jelképes árát. Azonnal felajánlotta, hogy ő is adományozna használt könyvet, ha elfogadják tőle. – Az én ifjúsági könyveimet is szívesen elhoznám ide, mert a két fiam nem hinném, hogy lányregényekre fanyalodna – kapcsolódott a beszélgetéshez a felesége.

Előfordul, hogy különleges kiadványok, igazi könyvkülönlegességek érkeznek könyvcsomagban. Viszont akad olyan, amelytől nem szívesen válik meg az alapítvány.

– Fekete István könyveit mi is gyűjtjük, így tisztelegve az író munkássága előtt. Sokszor vadászott a Nagyberekben, könyveit gyakran ihlették itteni élményei. Ha egy-egy alkotása felbukkan, azt általában marasztaljuk – mondta Antics László.

Vonzza az olvasókat a szoba

Fotó: Mészáros Annarózsa, likebalaton.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában