járványügy somogyban

2021.08.06. 09:00

A harmadik oltással érdemes fogadnunk a negyedik hullámot

Nem az a kérdés lesz-e negyedik hullám, hanem az, hogy mikor, mondta lapunknak Jakab Ferenc virológus. A szakember kiemelte, szükség van a harmadik oltásra, mert minél többször stimuláljuk immunrendszerünket, annál nagyobb az esélye, hogy elkerüljük a variánsok által okozott betegséget is.

Marosi Gábor

Fotó: Csortos Szabolcs

– Nagyon bízom abban, hogy a negyedik hullám a nyáron még nem ér el bennünket – mondta Jakab Ferenc. – Meglátásom szerint valamikor nyár végén, ősz elején érheti el hazánkat. A matematikus kollégákkal egyeztetve azt mondhatom, az esetszámok vélhetően valahol a második és a harmadik hullám között alakulnak majd, de ezt nagyon nehéz most előre megmondani. Egyvalami azért biztosan megjósolható: a súlyos fertőzések, illetve a halálesetek száma alacsonyabb lesz, mint az eddigi három hullám esetében. Ez az átoltottságnak köszönhető – hangsúlyozta a virológus.

A negyedik hullám érkezését a nyári vakáció is felgyorsítja. Jakab Ferenc kiemelte, amikor a különböző tájakról érkezett emberek egy helyen gyűlnek össze nagy tömegben, az mindenképpen kedvez a vírus terjedésének. Ennek ellenére nagy szükség volt a lazításra. – Szerencsére jól kezeltük a harmadik hullámot – folytatta a virológus. – Az oltottság jó Magyarországon, ezért végre egy kicsit fellélegezhettünk. A nyári enyhítés a társadalomnak és a gazdaságnak is jót tett. Sokan nem bírták már a nyomást, az emberek vágytak a kikapcsolódásra. Mindezek mellett nem szabad elfelejteni, hogy a vírus még mindig itt van közöttünk, és e szerint kell viselkednünk. Mindenkinek felhívnám a figyelmét az oltás fontosságára. A vakcina drasztikusan képes csökkenteni a súlyos esetek számát – tette hozzá Jakab Ferenc.

A virológus kiemelte, akik már beoltatták magukat, azok is elkaphatják a koronavírust, de jóval kisebb az esélye annak, hogy a fertőzés súlyos vagy halálos kimenetelű lesz. Jakab Ferenc a maszkhasználattal kapcsolatban annyit mondott: ha valaki bemegy egy zsúfolásig megtelt balatoni boltba, és óvni szeretné magát a vírustól, annak a vásárlás idejére érdemes felvennie egy FFP2-es típusú maszkot.

Szputnyikhoz Modernát

Jakab Ferenc hangsúlyozta, a modern eljárásoknak köszönhetően nagyon gyorsan lehet reagálni a különböző vírustörzsek megjelenésére, a szakemberek szinte azonnal tudják módosítani az oltóanyagokat. A virológus kiemelte, a tudósoknak jelen pillanatban akkora tapasztalat és annyi adat még nem áll rendelkezésükre, hogy meg tudják határozni: mikor érdemes beadni a harmadik oltást. Jakab Ferenc elmondta, az immunrendszernek jó lehet az, ha valaki a második vakcina után 4-5 hónappal később kapja meg a harmadik oltást. A vakcinák „keverésével” kapcsolatban a virológus elmondta, aki két vektor típusú oltóanyagot, például Szputnyikot vagy AstraZenecát kapott, annak harmadik oltásként mindenképpen mást, mondjuk Pfizert vagy Modernát kell kérnie.

Fotó: Csortos Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában