szúrnak

2021.08.03. 09:00

Darazsak ejtették foglyul a családot a saját házukban

Nyár derekán megjelennek a darazsak a kertekben, és a vidéki háztulajdonosok tudják, hogy ilyenkor az épület sincs biztonságban. Legutóbb a kercseligeti villám­árvíz után a megrongálódott házak tájékán tűntek fel a fullánkos, ragadozó rovarok – értesültünk erről az ott élőktől.

Kovács Gábor

Augusztusban indul a darazsak szezonja, mert ilyentájt kezdenek elszaporodni, és fészkelnek be oda, ahol helyet találnak. A jelenlétük a házak körül kimondottan veszélyes, főképpen annak, aki allergiás a csípésükre. A rossz helyen lévő fészkeket mindenképpen szakemberrel kell eltávolítani, tanácsolja a katasztrófavédelem. Leggyakrabban szellőzőkben, födémekben és üregekben telepednek meg, és akár a mennyezetet is átrághatják.

– Ilyenkor kezdenek égni nálunk a vonalak, mert a nyár derekán építenek nagyobb fészkeket – mondta a kaposvári Lévai Szabolcs egészségügyi gázmester, darázsirtó.

– Emberes méretű fészkekkel találkozhatunk, köztük akkorák is akadnak, mint egy ötkilós medicinlabda vagy egy kisebb szemeteskuka. A padlásokat kedvelik, ahol nem zavarják őket és meleg van, de kihasználnak minden üreget. Ha egy kis lyukat találnak, már nehéz megállítani a behatolást.

A házi praktikát nem ajánlja a szakember, és azt sem, hogy a tulajdonos maga próbálkozzon az irtással. Különösen, ha nincs látható helyen a fészek, mert akkor a védekező rovarok váratlanul és tömegesen támadhatnak. Védőfelszerelés nélkül semmiképpen nem ajánlatos szembeszállni velük. Az irtószerek drágák, és közben csípés is érheti a tulajdonost, ha maga akarja kipusztítani a kártevőket.

A klímaváltozás és a száraz nyár kedvez a darazsaknak, mert amióta nincsenek igazi téli fagyok, a padláson, zárt helyeken könnyen áttelelnek, a tetőtéri fólia alá behúzódva vészelik át a hideget. A darázsirtó sok nem mindennapi helyzettel találkozott már.

– Egyszer egy fészerben felakasztott kabátban akkora fészket építettek a darazsak, mint egy focilabda – idézte fel a kaposvári Jőrös Róbert, egészségügyi gázmester, darázsirtó. – Orciban egy 50–60 liter űrméretű fészekhez hívtak, aminek leszakadt az alja. A háziak akkor már három napja nem mertek kijárni, mert a kasban legalább száz lódarázs nyüzsgött, és a rovarok a kerti medencéhez jártak inni.

A sörcsapda lehet hatásos, de a megelőzéshez kevés

Megelőzni nem lehet hatásosan a darazsak térfoglalását, állítják a szakemberek, mert az üres padlásterekbe ritkán járnak a lakók, emiatt ott zavartalanul befészkelhetnek. Jőrös Róbert szerint a sörcsapdák nem haszontalanok, ilyenkor másfél literes üvegekbe töltenek némi sört és cukrot, és ez a folyadék összegyűjti és befogja a rovarokat. Azonban megakadályozni nem lehet a megjelenésüket, mert a szomszédos házaktól is átrepülhetnek. Azt senkinek sem ajánlja, hogy piszkálja a fészket, mert a darázscsípésnek komoly következményei lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában