Minden napra Balaton

2021.08.02. 15:00

Fába égetett képeken szeretné visszaadni a valóság minden szépségét

Máté Erika két és fél éve kezdett pirográf technikával foglalkozni, azóta kitanulta a tűzírás csínját-bínját.

Turbéki B.

– Egy ismerőstől rendeltünk egy fafelületre égetett képet, akkor fordult meg a fejemben, hogy kipróbálnám ezt a technikát – mesélte a kezdeteket Máté Erika, aki óvodás korától fogva tehetségesnek bizonyult a rajzolásban. – Az iskolában folyamatosan jártam rajzszakkörre, de sosem gondoltam rá, hogy komolyabban ezzel foglalkozzak – mondta az alkotó, aki először egy áruházláncban kapható pirográffal próbálkozott.

– Tanulni tudtam a segítségével, ám nem lehet rajta hőfokot állítani, így áttértem a hagyományosra – mutatta a „tüzes ceruzát”. – Persze az első alkotásaimmal nem voltam megelégedve, sokkal egyszerűbbnek tűnt az egész. Ami megvalósult, a közelében sem volt annak, amit szerettem volna. Elvárásként támasztottam magammal szemben, hogy művészin nézzen ki, amit alkotok, s adja vissza a valóságot.

Erika egyedül tanulta meg a technikát, nem szereti, ha a csendes alkotás közben zavarják. – Ha a párom itthon van, és nem a Nagyberekben fotózza a természet szépségeit, elő sem veszem a forró rajzeszközöm. – Érzem, hogy elrontom, ha csak egy kérdéssel is kizökkentenek az alkotás folyamatából – állapította meg Erika, aki négy–öt órán keresztül is képes alkotni. Van olyan képe, amelyet egy teljes napig égetett a fába, de előfordult, hogy csupán három óra alatt is elkészült a mű.

Máté Erikáék háza táján mindenki alkotó. Ki kézzel, ki géppel dolgozik, de párjával együtt képekben gondolkodnak. Mindketten lelki egyensúlyukat találják meg a „képalkotásban”. – Megnyugtat és kikapcsol ez a tevékenység – mondta. – Elsősorban emiatt készülnek a képek, ám ajándékba is sokat alkotok, van, aki rendel tőlem. Elsősorban a portréknak és az állatos képeimnek van sikere. Nemcsak fára, hanem papírra, bőrre, vászonra is lehet égetni, a fafelületek kapcsán viszont tisztában kell lenni a fa szerkezetével – mondta Máté Erika, akinek párja a közelmúltban egy fotókiállításon mutatkozott be természetfotósként. A „pirográfus” célja is hasonló: szeretne egy közös kiállításon alkotóként jelen lenni, amelyre a balatonfenyvesi önkormányzat már meghívta.

Fotó: T. B. (likebalaton.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában