vadkovász

2021.08.30. 07:00

Lelket adott a „nevelt” kovász a díjazott kenyérnek

Egy somogyi pék, Pataki-Ferenczi Bernadett lett az ország egyik legjobb kézműves pékje. A mezőcsokonyai származású sütőipari szakember augusztus 20-án mérettette meg magát Budapesten a Kenyér Lelke elnevezésű fesztiválon.

Marosi G.

A versenyre otthonsütők és pékségek nevezhettek több kategóriában. Pataki-Ferenczi Bernadett munkahelyét, a főváros I. kerületében található pékséget képviselte.

– A teljes kiőrlésű kategóriába neveztem egy vadkovásszal készült kenyérrel – mondta a somogyi származású pék. – Attól más ez a kenyér, hogy a tésztájában abszolút nincsen élesztő, valamint az adalékanyag csak víz, só, liszt és a saját fejlesztésű kovászom, melyet már évek óta „nevelek”. A kenyeret körülbelül négy órán keresztül kelesztettem, a tészta megrepedezett, ettől a formája és az alakja különlegessé vált. Miután megkelt, betettem a kemencébe, és nagyjából 45 percig sütöttem, majd elkészült a 78 dekás kenyér – mesélte a készítés folyamatát Pataki-Ferenczi Bernadett.

A versenyre kettő kenyeret kellett elkészíteni, a somogyi pék azonban négyet is sütött. A termékeket egy független zsűri bírálta el a versenyen. A mezőcsokonyai származású pék 1998-ban kezdett el dolgozni a szülőfalujában működő pékségben, majd felkerült Budapestre, ahol az egyik bevásárlóközpont sütőrészlegén tevékenykedett. Ezután egy másik üzletláncnál dolgozott, pár éve azonban egy kézműves pékségben készíti a különleges péktermékeket. Pataki-Ferenczi Bernadett hozzátette, megunhatatlan számára a pékszakma azért is, mert a levegőtől és a liszt fajtájától is függ milyen kenyér készül.

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában