kapás lesz

2021.09.08. 09:00

A ragadozóhalakat is most pótolják a somogyi tavakban

Folytatódnak a haltelepítések, a horgászegyesületek főként pontyot helyeznek ki a tavakba, s a ragadozóhalak utánpótlásáról is gondoskodnak.

Harsányi M.

Ígéretesek a tervek, akárcsak a közelgő versenyek, az egyesületi vezetők reménykednek, hogy kora ősszel is benépesülnek a somogyi horgásztavak. – Három részletben júliusban és augusztusban csaknem 40 mázsa pontyot telepítettünk a kisgyaláni horgásztóba – mondta Tormási István, a Tógazda Horgászegyesület ügyvezető titkára. – Bár a nyár nem a telepítések időszaka, megfelelőnek ítéltük a víz minőségét, ezért helyeztük ki a háromnyaras, fogható méretű pontyokat. Ősszel folytatjuk a munkát.

Októberben és novemberben közel 40 mázsa pontyot helyeznek ki a kisgyaláni tóba. A csaknem négymillió forint értékű szállítmány várhatóan a mikei, a somogyapáti, illetve a nagyberki halastóból érkezik. Tormási István azt mondta: a horgászok náluk évente 55–60 mázsa pontyot fognak ki, s így szükség van a visszatérő, nagyobb mennyiségű haltelepítésre.

– Megéreztük a koronavírus-járvány következményeit – jegyezte meg. – Sok vendégnek elfogyott a szabadsága, így érezhetően kevesebben érkeztek olyanok, akik több napra jöttek volna horgászni.

Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke közölte: október végén, november elején lesz a desedai haltelepítés. A bárdudvarnoki Petörke-Völgyi Horgászegyesületnél is elkészültek a tervek, októberben legalább 20 mázsa, háromnyaras pontyot vásárolnak. S ezen felül további 100–150 süllőt. Balla János elnök azt mondta: a környékbeli halastavakból érkezik a szállítmány, s nagyjából kétmillió forintot fordítanak vásárlásra. Az árak az utóbbi időben nőttek, 2020-ban közel 70 mázsa halat rendeltek, s úgy tűnik, hogy az idén 50 mázsa beszerzésére nyílik lehetőségük. A Nagybajom és Vidéke Horgászegyesület ősszel a 15–20 mázsa pontyon kívül 100 kiló süllő és egy mázsa csuka telepítését tervezi.

Szabó János, a Horgászegyesületek Somogy Megyei Szövetségének elnöke azt mondta: megyénkben túlnyomórészt pontyot helyeznek ki a tavakba, s van, ahol most pótolják a ragadózóhalakat, döntően a süllőt.

Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában